Ga naar de inhoud

Zonen van oud-voetballers: breekt opnieuw een talent door?

 ma 16 februari 2015 12:01
Inter aast op de zoon van ex-Rode Duivel Marc Emmers. De 15-jarige Xian Emmers wordt intensief gevolgd door de scouts van de Italiaanse club. Voor ons het signaal om na te gaan welke zonen van oud-voetballers nog op het punt van hun doorbraak staan.

"Blijkbaar hebben ze Xian vorig jaar opgemerkt op de Nike Cup. Sindsdien zijn er contacten, maar alle opties blijven open. Een verhuizing naar Italië is natuurlijk geen beslissing die je snel neemt. We zien wel wat de komende maanden brengen", verklaart vader Marc Emmers in Het Belang van Limburg. Xian speelt voor de U16 van Racing Genk.

Marc Emmers voetbalde in België voor onder meer KV Mechelen en Anderlecht. Hij was 37 keer Rode Duivel en was op twee WK's van de partij. Zijn zoon Xian wordt in juli 16 en kan pas vanaf dan een profcontract ondertekenen.

Het jonge talent staat te trappelen:

Voor ons het signaal om de archieven in te duiken en op zoek te gaan naar oud-voetballers en hun talentvolle nageslacht. Romelu en Divock, zonen van Roger Lukaku en Mike Origi, kent intussen iedereen, maar breekt ook onderstaand jong geweld door?

Ratko en Mile Svilar

Ratko Svilar was doelman van het voormalige SFR Joegoslavië. Hij speelde 16 jaar voor Antwerp en werd daarna coach van de ploeg. 

Zoon Mile is momenteel jeugdkeeper bij Anderlecht. Van kleins af aan kon de 15-jarige Mile geweldig voetballen, maar hij wilde per se keeper worden, zoals zijn vader.

Vital, Hans en Sam Vanaken

Vital Vanaken speelde als centrale verdediger bij onder andere Waterschei, Lommel en KV Mechelen. Bij Lommel vormde hij een ploeg met bekende namen als Peter Maes, Jacky Mathijssen, Harm van Veldhoven en Ronny Van Geneugden.

Zoon Hans is geen onbekende. De 22-jarige creatieve middenvelder van Lokeren speelde in de jeugd voor Lommel SK, PSV en Lommel United en wekte al meermaals de interesse van onder andere Club Brugge.

Sam Vanaken, de twee jaar oudere broer van Hans, speelt als verdediger of middenvelder bij tweedeklasser Lommel United. De gebroeders Vanaken speelden drie seizoenen samen bij Lommel United.

Stan en Dario Van den Buijs

Stan Van den Buijs is momenteel actief als hulptrainer bij Club Brugge. De centrale middenvelder/verdediger voetbalde in België voor onder meer Lierse, RWDM, KV Mechelen en Germinal Ekeren.

De 19-jarige Dario Van den Buijs treedt in de voetsporen van zijn vader. De polyvalente centrale verdediger maakt sinds 2014 zijn opwachting bij de A-kern van Club Brugge.

Mike en Kenzo Verstraeten

Mike Verstraeten stond bekend als een harde verdediger. Hij begon zijn carrière bij KV Mechelen en hing zijn schoenen in 2001 aan de haak als speler van Anderlecht. Tussendoor voetbalde Mike negen seizoenen voor Germinal Ekeren. Hij werd tien keer geselecteerd voor de Rode Duivels.

Zijn 19-jarige zoon Kenzo Verstraeten is een centrale verdediger bij de U21 van KV Mechelen. Hij speelde eerder voor de U19 van Anderlecht.

Olivier en Mathis Suray

Olivier Suray maakte als 18-jarige zijn debuut in het eerste elftal van Charleroi. Hij viel op als sterke verdediger, die zowel links als rechts uit de voeten kon. Suray schopte het bijna tot de Rode Duivels, maar miste het WK in 1994 door een blessure. Hij speelde ook nog voor Anderlecht, Standard Luik, Beveren, La Louvière en RAEC Mons.

De piepjonge Mathis Suray speelt voor de U13 van Anderlecht. In tegenstelling tot zijn papa is Mathis aanvaller.

Charly, Tika, Lamisha en Charly Junior Musonda

Charly Musonda is een oud-voetballer uit Zambia. In België speelde de centrale middenvelder voor Anderlecht en Cercle Brugge.

Tika Musonda speelt bij de U21 van Chelsea. De 21-jarige Tika is polyvalent en kan zowel als middenvelder als centrale verdediger geposteerd worden.

De één jaar oudere Lamisha stond tot 2014 onder contract bij KV Mechelen. In de jeugd kwam de middenvelder voor Anderlecht en Chelsea uit.

Charly Musonda Junior speelt, net zoals Tika, bij de U21 van Chelsea. De Londense club haalde hem voor 2,5 miljoen euro weg bij Anderlecht.

Lorenzo en Alessio Staelens

Lorenzo Staelens speelde in België voor White Star Lauwe, Kortrijk, Club Brugge en Anderlecht. Staelens speelde 70 keer voor de nationale ploeg en was goed voor acht doelpunten. Sinds 2002 is hij actief als voetbalcoach.

Alessio Staelens speelt als middenvelder bij derdeklasser Deinze. De 20-jarige zoon van Lorenzo komt uit de jeugdopleiding van Cercle Brugge.

Michel en Cyril Ngonge

Michel Ngonge is een gewezen voetballer die voor de Congolese nationale ploeg speelde. In België kennen we de middenvelder vooral van zijn passages bij Gent, Seraing, La Louvière en Harelbeke.

Cyril Ngonge is een snelle flankaanvaller die regelmatig de weg naar doel vindt. Hij speelt momenteel voor de U15 van Club Brugge.

Souleymane en Obbi Oulare

Souleymane Oulare is een oud-voetballer van Guinese afkomst. We kennen de spits van zijn passages bij Genk, KSV Waregem en Beveren. Hij vormde tijdens de hoogdagen van Racing Genk een koningskoppel met Branko Strupar.

De 19-jarige Obbi Oulare maakte op 14 september 2014 in Genk zijn officieel debuut voor Club Brugge. Een week later mocht de aanvaller van Club-coach Preud'homme beginnen aan de wedstrijd tegen Kortrijk.

Marcos en Andreas Pereira

De Braziliaan Marcos Pereira is een aanvaller die voor verschillende Belgische clubs uitkwam, waaronder Lierse, KV Mechelen, STVV en Antwerp.

Zoonlief Andreas Pereira speelt bij voorkeur als aanvallende middenvelder. Hij stroomde in 2014 door vanuit de jeugd van Manchester United, dat hem twee jaar eerder had overgenomen van PSV.