• home
 • video
 • pas verschenen

  Mel Gibson paradeert als Bravehaert om RC Mechelen te redden

  Braveheart in het Oscar Vankesbeeckstadion.

  Racing Mechelen staat aan de rand van de afgrond. De cijfers in de boekhouding kleuren bloedrood, het water staat stamnummer 24 tot boven de lippen. Het stadion verkopen? In vereffening gaan? Vanavond stemt de vzw over de toekomst van de club. Tenzij de harde kern daar een stokje voor kan steken.

  Het verhaal eenvoudig samengevat: in zijn ambitieuze honger om de club na twintig jaar derdeklassevoetbal weer in tweede afdeling te krijgen, heeft het (vorige) bestuur van Racing Mechelen zijn hand danig overspeeld.

  De top gooide het geld over de balk, tot er geen euro meer was en er alleen een schuldenberg overbleef van - naar gelang de bronnen - 700.000 tot 800.000 euro. De belofte van de Belgische investeerder Bart Vanhalle om de financiële problemen krachtdadig aan te pakken (en een nieuwe hoofdtribune neer te poten), leek een einde te maken aan de onzekerheid. In De zevende dag lichtte Vanhalle zijn project toe.

  Investeerder Bart Vanhalle in De zevende dag (maart 2014):

  RC Mechelen speelt na 20 jaar weer in tweede en ontvangt OHL (augustus 2014):

  RC Mechelen stunt in de 1/16e finales van de beker op RC Genk (september 2014):

  Investeerder stapt op, supporter plundert zijn bankrekening

  Tot investeerder Vanhalle in december 2014, een paar dagen na de bekerwedstrijd (1/8e finales) op Anderlecht, ontslag nam, volgens hem omdat er binnen de club te veel tegenkanting was en hij niet gevolgd werd in zijn drang naar een grondige professionalisering.

  Sindsdien is elk perspectief voor RC Mechelen verdwenen en wordt de strop om de nek almaar strakker. De spelers en trainers wachten op hun centen, er worden opnieuw inzamelacties gehouden bij de hondstrouwe aanhang, supporter Marcel Michiels schiet uit eigen zak ruim 50.000 euro voor, maar niets helpt.

  Spelers van Racing zijn al maanden niet betaald (december 2014):

  Portugees zwaait met een cheque van 1 miljoen euro

  Net op het moment dat een werkgroep aan het bestuur - althans wat er nog van overblijft - voorstelt om het stadion te verkopen en met het geld de schulden af te lossen, duikt op de Mechelse radiozender Radio Reflex een investeringsbelofte van 1 miljoen euro op van de Portugees António Lourenço Tavares.

  Aan een journalist van Gazet van Antwerpen herhaalt de Portugees deze week vanuit zijn kantoor in Lissabon zijn goeie voornemens. "Ik ben een wereldburger. Er is al zoveel miserie en armoede. Zeg nu zelf, wat zou u verkiezen? Conflict of meewerken aan een constructief project dat onze samenleving beter maakt?

  "Stand your ground" protesteert vanavond tijdens de stemming

  De huidige bestuurstop van RC Mechelen neemt de woorden van de Portugees niet ernstig en wacht de buitengewone algemene vergadering van vanavond met een klein hartje af. Daar zullen de scenario's die nog resten op tafel gelegd worden, waarna de leden van de vzw in principe hun stem mogen uitbrengen.

  De verkoop van het stadion en de grond is echter niet naar de zin van een groot aantal supporters, die zich intussen verenigd hebben in "Stand your ground". "Het Oscar Vankesbeeckstadion is allang onze thuis. Dat het verkocht moet worden, kunnen we nog begrijpen. Wat echter moeilijk ligt is dat de grond gebruikt zal worden om er woningen en appartementen op te bouwen", klinkt het.

  "We willen - of beter eisen - dat alle sporen onderzocht worden en overwogen wordt om een gedwongen verkoop te vermijden. We denken hierbij aan een mogelijke verkoop met bijhorende erfpacht, waardoor we kunnen blijven spelen op OVK. Maar we weten ook dat niet alle sporen bewandeld zijn en dat er toch nog mensen zijn die een andere oplossing willen uitwerken, zodat we een verkoop kunnen vermijden."

  "Bij deze willen we alle supporters, vrienden, kennissen en eender wie ook maar een band heeft met KRCM oproepen om vanavond van 18.30u tot 20u 90 minuten lang ons protest te komen steunen aan de hoofdingang van het stadion." De bedoeling van de groep is om de geplande stemming te laten opschorten.

  Groen-witte Mel Gibson steunt "Stand your ground" als "Braveheart"