• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings: "Zou mooi zijn om EK-podium te halen"

  Swings wil in het EK allround het podium op.

  Bart Swings gaat in Tsjeljabinsk op zoek naar eremetaal op het Europees Kampioenschap allround. "Ik zie het zitten om hier een goed kampioenschap te rijden, maar veel zal afhangen van hoe ik open op de 500 meter", zegt de Belgische schaatser vanuit Rusland.

  Bart Swings werd de voorbije jaren vijfde en vierde op het EK allround. Dit jaar wil hij een stapje hogerop. 

  "Het zou mooi zijn om na die ereplaatsen het podium te halen. Het wordt wel een grote uitdaging en ik zal sterk moeten rijden, maar ik ga er vol voor. Veel zal afhangen van hoe ik open op de 500 meter."

  De tegenstand is wel niet van de poes. Vorig jaar lieten vele toppers het EK links liggen om op de Spelen te focussen, maar dit jaar zijn die wel present. "Je hebt drie sterke Nederlanders, Sven Kramer voorop, maar ook nog andere goeie buitenlanders, zoals Pedersen."

  "Het zijn altijd twee zware dagen op zo'n EK allround, maar meestal ligt me dat wel. Ik kan normaal goed recupereren, dat is een van mijn sterkten."

  "Ik zie het helemaal zitten om hier een goed kampioenschap neer te zetten. Ik heb een goed trainingskamp achter de rug en mijn seizoen gaat in stijgende lijn. Die lijn wil ik doortrekken in het tweede seizoensdeel. Ik wil hier al meteen op de afspraak zijn."

  "Het is natuurlijk een postolympisch seizoen en dan probeer je ook wat dingen uit. Zo sliep ik in een hoogtekamer op de Bakala Academy. Dat beviel me wel, maar je moet je lichaam daarin toch leren kennen. Hopelijk maakt dat me sterker in het tweede seizoensdeel."

  "Mijn beste ervaring in Rusland"

  Bart Swings vertoeft trouwens graag in Tsjeljabinsk. "Het is hier heel goed georganiseerd. Vier jaar geleden was ik hier ook al en dat was toen mijn beste ervaring in Rusland. Dat gevoel had ik nu meteen weer."

  En het ijs? "Dat is mooi en vrij goed. Het is niet ontzettend snel, maar wel een normale laaglandbaan. Ik verwacht er degelijke tijden, te vergelijken met de baan in Heerenveen."