• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ryckeman: "Wil in Rio beste resultaat neerzetten"

  Ryckeman op stage met het BOIC.

  Brian Ryckeman heeft het plezier in de zwemsport teruggevonden. De marathonzwemmer voelt zich goed in zijn vel, familiaal en sportief, en wil snel zeker zijn van de kwalificatie voor Rio 2016. Dat vertelde hij ons tijdens de BOIC-stage in Lanzarote.

  Na de Spelen in Londen had Ryckeman er genoeg van, maar het begon toch weer te kriebelen en ondertussen zit hij helemaal op schema richting Rio 2016.

  "Ik heb diep gezeten na Londen en deed enkele maanden niets, maar de trots kwam terug bovendrijven. Ik wilde niet als 16e op de Olympische Spelen stoppen."

  "Ik vond toen het plezier terug en na mijn zilveren WK-medaille ging ik er terug helemaal voor. Dat was wel niet op de kortere olympische afstand, maar ik weet wel dat ik top 8 waard ben op de Spelen."

  "Mijn snelheid aan de streep is wat afgebot waardoor ik wel vrees dat een olympisch podium moeilijk wordt. Maar Rio worden mijn laatste Spelen en hopelijk kan ik er dan ook mijn beste resultaat neerzetten."

  "Maar eerst moet ik me kwalificeren. Dat kan met een top 10-plaats op het WK 2015. Lukt het daar niet, dan is dat nog geen ramp, want drie maanden voor de Spelen krijg ik nog een kans."

  "Maar voor mij is het toch belangrijk dat ik me net zoals voor Peking en Londen meteen al plaats en een jaar op voorhand al zeker ben van deelname. Dat geeft rust en dan kun je echt een planning uitstippelen."

  "Benader sport anders door mijn dochter"

  Sportief was 2014 een relatief rustig jaar voor Ryckeman, maar in zijn persoonlijk leven was het andere koek. "Het was een topjaar. We huwden en kregen een mooie dochter."

  "Het was een rustig jaar als zwemmer, al won ik wel 2 van mijn 3 uitgekozen wedstrijden, dus was het echt wel het moment om het familiale voorrang te geven. Dat helpt me ook om er mentaal weer helemaal te staan."

  "Mijn gezin helpt me als zwemmer. Ik heb meer rust gevonden. Vroeger was ik ambetant na een slechte training en nu is dat snel vergeten als ik mijn dochter zie. Ik benader de sport anders omdat ik nu weet wat echt belangrijk is."