• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  D'Hooghe over beschuldigingen: "Heb mezelf niets te verwijten"

  Michel D'Hooghe: "Ik zal mijn onschuld bewijzen."

  Michel D'Hooghe, hoofd van de Medische Commissie van de FIFA en lid van het Uitvoerend Comité, komt in opspraak in een krantenartikel dat de Britse kwaliteitskrant The Daily Telegraph vandaag publiceert. D'Hooghe wordt verdacht van inbreuken tegen de ethische code van de FIFA. D'Hooghe zegt dat hij al opheldering heeft verschaft.

  De Amerikaanse onderzoeker Michael Garcia heeft een onderzoek geopend naar D'Hooghe en twee andere leden van het Uitvoerend Comité van de wereldvoetbalbond: de Spanjaard Angel Maria Villar Llona en de Thai Worawi Makudi. Zo staat het in The Daily Telegraph.

  Ook Franz Beckenbauer, voormalig lid van het Uitvoerend Comité, en de Chileen Harold Mayne-Nicholls, hoofd van het inspectieteam van het biedingsproces, hebben een onderzoek aan hun been.

  Het onderzoek van Garcia is gericht tegen de toewijzingen van de WK's 2018 en 2022, respectievelijk aan Rusland en Qatar. De FIFA concludeerde twee weken geleden dat Rusland en Qatar vrijgepleit konden worden van corruptie.

  Michael Garcia ging echter in beroep tegen die beslissing. "De conclusie van de voorzitter van de juridische kamer bevat tal van onvolledige en onjuiste voorstellingen van de feiten en de conclusies die nauwkeurig beschreven worden in het rapport van de onderzoekskamer", zei hij toen.

  Na een ontmoeting met Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de juridische tak van de Ethische Commissie van de FIFA, is uiteindelijk toch beslist om een extra onderzoek te openen, ook naar "een aantal individuen".

  D'Hooghe: "Ik zal mijn onschuld bewijzen"

  Drie jaar geleden dook al het verhaal op dat Michel D'Hooghe een schilderij van de Russische delegatie had gekregen (zie "lees ook"). D'Hooghe zei toen dat hij niet door had dat dat schilderij veel geld waard was. Ook de topjob die zijn zoon in een ziekenhuis in Qatar kreeg deed hij af als "toeval".

  Ook nu ontkent onze landgenoot iets mispeuterd te hebben. "Op 19 november had ik een vergadering met de Ethische Commissie van de FIFA waarbij alle onduidelijkheden uitgeklaard werden", verklaart hij aan de VRT. "Eerstdaags volgt hiervan een officiële bevestiging."

  "Ik heb me in deze zaak dan ook niets te verwijten en zal dit te gepasten tijde bewijzen", besluit D'Hooghe.