• home
 • video
 • pas verschenen

  D'hoedt verliest contract: "Dit doet veel pijn"

  Jeroen D'hoedt is de Belgische kampioen veldlopen.

  Opvallend nieuws uit de atletiekwereld: Jeroen D'hoedt verliest zijn tewerkstellingscontract bij Atletiek Vlaanderen. Hij mag wel bij het team blijven en krijgt zo nog de nodige ondersteuning, maar zijn loon is hij kwijt. "Ik ben enorm ontgoocheld, maar Rio blijft mijn doel", reageert de 24-jarige 1.500m-loper aan Sporza. D'hoedt is al lang op de sukkel met een schaambeenblessure, waardoor hij onder meer het EK miste. Ook D'hoedts vriendin Hanne Claes krijgt de bons.

  Gisteren maakte Atletiek Vlaanderen zijn team voor 2015 bekend. De samenstelling wordt vastgelegd door de Task Force Topsport van de Vlaamse Gemeenschap.

  Naast D'hoedt verliezen ook spurtster Hanne Claes (23) en langeafstandsloper Koen Naert (25) hun tewerkstellingscontract. Die laatste omdat hij de leeftijdsgrens heeft bereikt, de eerste twee omdat ze de vastgelegde doelstellingen niet haalden. Claes moet zelfs het team helemaal verlaten.

  De beslissing komt hard aan bij D'hoedt: "Ik wist dat mijn blessure het er nu niet beter op maakte, maar ik had verwacht dat ik met mijn goeie prestaties in de winter er nog bij zou zijn. Ik schrik hier dan ook van."

  "Ik heb nog geen motivatie op papier gekregen, maar ik denk dat het is omdat ik niet voldoende gepresteerd heb op de piste. Blijkbaar mag je niet meer geblesseerd raken in de zomer."

  D'hoedt is boos: "Ik vind dit onterecht. Ik was vorige winter vierde op het EK veldlopen. Dat was toch een schitterende prestatie, waarmee ik mijn potentieel onderstreep. Ik denk nu aan Rio. 2015 is een heel belangrijk jaar en dat moet ik nu zonder steun doen. Dat is wel even slikken."

  D'hoedt vindt dat de Task Force te veel naar de naakte cijfers heeft gekeken: "Ik denk dat je elk geval apart moet behandelen. Het is niet dat ik het iemand anders niet gun. Maar ik denk dat je ook naar potentieel moet kijken, vooral naar de Spelen toe, waar het toch om draait."

  "Ik besef dat mijn dossier van de zomer niet super sterk is, maar dat heeft zijn redenen gehad. Het is niet dat ik een normale zomer heb gehad. Het voorbije jaar heb ik Atletiek Vlaanderen heel goed in de picture gezet. Dan doet dit pijn. Ik voel me er niet goed bij."

  "Mijn vuur voor Rio brandt nog harder"

  Ondanks deze tegenslag blijft D'hoedt zijn olympische droom najagen: "Ik hoop mijn toevlucht te zoeken in de privé, of eventueel nog een andere oplossing te vinden. Daar ben ik al volop mee bezig."

  "Het is nu kwestie van er het allerbeste van te maken. Waar een wil is, is een weg. Mijn ambities veranderen niet. Ik zou graag met sportieve prestaties hun ongelijk bewijzen. Meer kan ik niet doen."

  "Mijn vuur voor Rio brandt nu misschien nog harder. Ik doe het in de eerste plaats voor mezelf en de mensen rond mij. Ik heb heel veel berichtjes gekregen van mensen die wel in mij geloven. Dat doet veel deugd. Dit is zeker niet het einde van Jeroen D'hoedt."

   

  Team Atletiek Vlaanderen 2015

  Bashir Abdi, Almensch Belete, Jeroen D'hoedt, Philip Milanov, Pieter-Jan Hannes, Stef Vanhaeren, Marjolein Lindemans, Niels Pittomvils, Jolien Boumkwo, Bram Ghuys, Aaron Botterman, Isaac Kimeli, Matthias Broothaerts

  Waarvan volgende atleten met een tewerkstellingscontract:

  • Bashir Abdi - 100 %
  • Almensch Belete - 100%
  • Philip Milanov - 80%
  • Pieter-Jan Hannes - 60%
  • Stef Vanhaeren - 60%
  • Niels Pittomvils - 80%
  • Isaac Kimeli - 60%

  Opmerking: ook Axelle Dauwens en Thomas Van der Plaetsen verlaten het team, maar zij kregen een contract als elitesporter bij Bloso. Ook voor Abdi loopt zo'n aanvraag. Dario De Borger is ook geen lid meer, hij is sinds 1 september topsporter bij Defensie.