• home
 • video
 • pas verschenen

  "Hopen dat staking er niet komt, maar sluiten het niet uit"

  Volgens het oorspronkelijke plan moeten er 22 mensen vertrekken bij de bond.

  De directie van de voetbalbond en de vakbonden hebben dinsdag overleg gepleegd over de ontslagronde bij de KBVB. "Er is nog geen oplossing, maar we zijn op de goeie weg", klinkt het bij de bond. Maar de vakbonden zijn minder optimistisch.

  Het rommelt al een tijdje bij het personeel van de voetbalbond, vrijdag werd ook effectief het werk neergelegd. Vandaag zat de directie van de KBVB om de tafel met de vakbonden om een oplossing te zoeken.

  De geplande 22 ontslagen, waarvan er al 10 zijn doorgevoerd, zijn een doorn in het oog van de vakbonden. De ontslagen kaderen in de (technologische) vernieuwing, maar de bond wordt harteloosheid verweten in de communicatie over deze ontslagen.

  "We hebben de vakbonden laten weten dat het eventueel mogelijk is om minder mensen te ontslaan", zegt Pierre Cornez, woordvoerder van de bond. "Tenminste, als de Vlaamse en Franstalige vleugel zich hierin kunnen vinden. Het gaat dan wel enkel om een minimale vermindering in de provincies."

  De bond zal zich ook bekommeren over wie wel wordt ontslagen. Zo worden de anciënniteitspremies uitbetaald en zal de KBVB meewerken aan een "constructieve toekomst voor de ontslagen werknemers". Er zou ook een garantie komen die dit soort ontslagrondes in de toekomst moet uitsluiten.

  "We kunnen nog niet spreken van een echte oplossing, maar we zijn wel op de goeie weg", besluit Cornez.

  Vakbond: "Verzoeningspoging, maar staking is niet uitgesloten"

  De KBVB reageert vrij optimistisch, maar de stemming bij de vakbonden is anders. "De vergadering heeft zeer lang geduurd en was emotioneel. De voorstellen die de KBVB gedaan heeft, volstaan voor ons niet", zeggen de vakbonden.

  "Er is één positieve toezegging (de garantie die toekomstige ontslagrondes moet uitsluiten, red), maar verder niets. We wilden een tegenvoorstel doen maar de KBVB wilde ons niet meer zien. Zoiets choqueert de personeelsleden, die allemaal zeer graag voor de KBVB werken."

  De volgende stap is een zogenoemde verzoeningsvergadering. Als die mislukt volgt er wellicht een staking. "Als de mensen van de KBVB het werk neerleggen, valt alles stil. Dus ook de competitie", luidt het bij de vakbonden. "We hopen dat die staking er niet komt, maar sluiten ze zeker ook niet uit."