• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandewalle over uurrecord: "Niet iedereen kan die inspanning"

  Matthias Brändle heeft gisteren een plaatsje in de geschiedenisboeken bemachtigd. De nog maar 24-jarige Oostenrijker zette het werelduurrecord op zijn naam, amper enkele weken nadat Jens Voigt hetzelfde had gedaan. Sporza vroeg toelichting aan de Belgische tijdritkampioen Kristof Vandewalle.

  Matthias Brändle legde gisteren in één uur 51,850 kilometer af, een tikkeltje beter dan Jens Voigt vorige maand. "Dat is toch een mooie afstand", vindt Kristof Vandewalle, de Belgische kampioen tegen de klok.

  "Het is geen inspanning die iedereen meteen kan doen. Daar komt heel veel voorbereidend werk bij kijken. De conditie moet zeker in orde zijn."

  Opvallend: het werelduurrecord werd twee keer op korte tijd verbroken. Geen toeval, aangezien de UCI meer aandacht wou voor het uurrecord. Dankzij een versoepeling van de materiaalregels is het eenvoudiger om een succesvolle poging te ondernemen.

  "Vroeger was de keuze beperkt tot een klassieke pistefiets, vergelijkbaar met een gewone koersfiets", legt Vandewalle uit. "Nu mag je een aerodynamische houding aannemen."

  "Je mag een tijdritstuur gebruiken, zoals bij de achtervolging op de piste. Je vangt minder wind en je moet minder kracht gebruiken om dezelfde snelheid te ontwikkelen. Dat maakt een groot verschil."

  Doet het succes van Brändle overigens ook Vandewalle dromen? "Ik heb te weinig ervaring op de piste", zegt de Trek-renner. "Het is niet meteen mijn doel, maar misschien komt het er ooit van. Al denk ik dat ik mijn ambitie mag opbergen als iemand à la Wiggins een poging ondernomen heeft."