• home
 • video
 • pas verschenen

  Tielemans: "Ik houd mijn voetjes op de grond"

  Youri Tielemans was vlot en perfect tweetalig bij zijn eerste persconferentie.

  Youri Tielemans debuteerde een jaar geleden bij Anderlecht, maar werd steeds afgeschermd van de pers. Vandaag gaf het 17-jarige talent zijn eerste persconferentie. Hij was vlot en antwoordde in beide landstalen. Hij mocht wel geen vragen beantwoorden over de penaltyfase tegen Genk en de contractbesprekingen.

  Tielemans was erg op zijn gemak en begon met een kwinkslag: "Het is wel een beetje raar, mijn eerste persconferentie. Maar jullie zijn hier om vragen te stellen en ik om ze te beantwoorden. Dat zal wel lukken..."

  Tielemans legt zelf uit waarom het zolang geduurd heeft: "Ik had vorig seizoen maar weinig tijd voor mezelf door mijn schoolwerk en andere bezigheden. Het was moeilijk om tijd te vinden voor interviews en dergelijke. Daarom werd ik afgeschermd."

  Anderlecht koestert zijn middenvelder ook, die voor geen andere club speelde. "Ik ben hier al sinds mijn vijfde. Ik ben geboren in Ukkel en woon al mijn hele leven in de buurt van Anderlecht. Het is een droom om hier te spelen."

  "Als kind zag ik jongens als Vanden Borre, Deschacht en Proto op tv en droomde ik ervan met hen samen te spelen. En die droom is uitgekomen."

  Dat hij veel verantwoordelijkheid krijgt, is geen probleem: "Ik houd ervan. Bij de jeugd was ik altijd aanvoerder. Het is niet makkelijk om dat ook bij de eerste ploeg te doen, maar als je een topper wil worden, moet dat."

  "Op het middenveld moet je ook een leider zijn, anders draait het niet. Ik voel graag de bal en merk dat de ploegmaten veel vertrouwen in me hebben en me goed bijstaan."

  "Met mijn voetjes op de grond blijven"

  Kenners zien Tielemans als het grootste talent in België en ook in het buitenland gaat zijn naam over de tong. "Dat doet heel veel deugd. Maar ik heb altijd geleerd om met mijn voetjes op de grond te blijven. Ik ga nu niet beginnen te zweven."

  Tielemans gaat voor een tiener al volwassen om met de omstandigheden bij een topclub. Vorig seizoen en begin dit seizoen kende Tielemans twee keer een dipje: "Die hebben me geholpen. Ik ben mentaal sterker geworden en blijf nu werken om mijn topvorm terug te krijgen."

  Meer opvallende uitspraken:

  • over Steven Defour: "Hij is een uitstekende speler en ik vraag hem vaak raad. We begrijpen elkaar goed op het veld en hij helpt me vaak. Ook op training toont hij hoe ik me moet positioneren."
    
  • over Vincent Kompany: "Ik kan moeilijk vergeleken worden met Kompany, want we zijn andere spelers. We braken wel allebei jong door, maar ik denk niet dat ik hetzelfde parcours zal afleggen. Zijn carrièreplanning is wel uitstekend. Hij is een voorbeeld voor elke jongere."
    
  • over de Rode Duivels: "Dat is een ambitie en ik heb er zeker zin in om op een dag bij de Rode Duivels te spelen. Maar het is de bondscoach die beslist en met hem sprak ik nog nooit. Op welke termijn ik Duivel wil zijn? Dat zien we wel."
    
  • Doel met Anderlecht: "Ik hoop dat we dit seizoen Europees iets kunnen betekenen."
    
  • Gouden Schoen. "Daar denk ik niet aan. Het is belangrijker om mijn beste vorm terug te vinden. Als de Gouden Schoen komt, dan is dat zo."
    
  • Lievelingspositie: "Ik speel liever op de 8, maar start waar de coach dat wil."
    
  • Lievelingsclub of competitie: "Geen voorkeur."
    
  • Jeugdidool: "Ik keek op naar Zinédine Zidane."