• home
 • video
 • pas verschenen

  Valverde wint de WorldTour, Gilbert (14e) beste Belg

  Alejandro Valverde won o.a. de Clasica San Sebastian.

  Drie keer prijs voor Alejandro Valverde in de WorldTour. De Spanjaard heeft niet alleen de eindzege in de individuele ranking op zak gestoken, maar won ook met Movistar en Spanje respectievelijk het ploegen- en landenklassement. Philippe Gilbert is de beste Belg op de 14e plek.

  Net als zijn naaste belager Alberto Contador kwam Alejandro Valverde niet in actie tijdens de Ronde van Peking, de afsluiter van de WorldTour. De Spaanse slokop volgt zijn landgenoot Rodriguez op als eindwinnaar van de WorldTour.

  Philippe Gilbert - in 2011 de beste - maakte door z'n eindzege in Peking een reuzensprong: hij wipte van de dertigste naar de veertiende plaats. Goed voor de beste Belgische notering. Op de landenranking sprong België nog op de valreep van de vijfde naar de derde plaats dankzij Gilberts prestatie in China.

  Eindstand UCI-ranglijsten 2014

  Voor de landenranking komen enkel de beste vijf renners uit de individuele ranking in aanmerking.

  Puntentelling

  De verschillende wedstrijden van de wereldkalender worden ingeschaald in vier verschillende categorieën. Hoe hoger de categorie, hoe meer punten je krijgt bij winst.

  Categorie 1 (200 punten):

  • Tour de France
  • WK ploegentijdrit

  Categorie 2 (170 punten):

  • Giro
  • Vuelta

  Categorie 3 (100 punten):

  • Eendagswedstrijden: Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Lombardije
  • Rittenkoersen: Tour Down Under, Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico, Ronde van Catalonië, Ronde van het Baskenland, Ronde van Romandië, Dauphiné, Ronde van Zwitserland, Ronde van Polen, Eneco Tour,  Ronde van Peking

  Categorie 4 (80 punten):

  • Eendagswedstrijden: E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Clasica San Sebastian, Vattenfall Cyclassics, GP Plouay, GP van Québec, GP van Montreal