• home
 • video
 • pas verschenen

  Noorse wonderboy van 15 jaar is jongste EK-kwalificatiespeler ooit

  Odegaard kwam na 64 minuten in het veld.

  De Noor Martin Odegaard heeft gisteren voor een primeur gezorgd op de Europese velden. Met zijn 15 jaar en 300 dagen is Odegaard de jongste EK-kwalificatiespeler ooit. Odegaard viel in tijdens de kwalificatiematch tegen Bulgarije.

  Odegaard is de rijzende ster van het Noorse voetbal. De aanvallende middenvelder speelt voor de A-ploeg van de Noorse eersteklasser Stromsgodset en werd twee maanden geleden voor de eerste keer opgeroepen door bondscoach Per-Mathias Hogmo. 

  Odegaard speelde toen 90 minuten in de oefeninterland tegen de Verenigde Arabische Emiraten. Gisteren speelde Noorwegen in Oslo tegen Bulgarije zijn tweede EK-kwalificatiematch. Odegaard viel in bij een 1-1-stand en hielp de Noren nog mee aan de zege.

  De piepjonge Odegaard kreeg een staande ovatie toen hij inviel. Met zijn 15 jaar en 300 dagen breekt hij een 31 jaar oud record van de IJslander Sigurdur Jonsson. Jonsson was in 1983 "al" 16 jaar en 251 dagen toen hij debuteerde in de EK-kwalificatiematch tegen Malta.

  "Het was speciaal", zei Odegaard na de wedstrijd. "Ik denk dat het goed ging vandaag en we pakken de drie punten. Dat is het belangrijkste."

  De jongste Rode Duivels

  Ter vergelijking: bij de Rode Duivels debuteerde nog nooit een speler van 15 jaar. Tot op heden is Fernand Nisot de jongste Rode Duivel ooit. Hij debuteerde op 30 april 1911 tegen Frankrijk.

  1) Fernand Nisot: 16 jaar en 19 dagen
  2) Anthony Vanden Borre: 16 jaar en 187 dagen
  3) Romelu Lukaku: 16 jaar en 296 dagen
  4) Paul Van Himst: 17 jaar en 17 dagen