• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Lierde kraakt in Hawaï en wordt achtste

  Frederik Van Lierde moet tevreden zijn met de achtste plaats.

  Frederik Van Lierde is er niet in geslaagd om voor het tweede jaar op een rij de Ironman in Hawaï te winnen. Van Lierde beet zijn tanden stuk op de Duitser Sebastian Kienle en kraakte helemaal in de slotfase van de marathon. Hij werd achtste. Bart Aernouts finishte als negende, Marino Vanhoenacker kreeg last van zijn bekken en wandelde over de streep.

  Drie Belgen doken om 6.30u 's morgens plaatselijke tijd in het water van Hawaï met de top vijf als doel. Titelverdediger Frederik Van Lierde kwam met de besten uit het water en maakte indruk.

  Marino Vanhoenacker en Bart Aernouts verloren enkele minuten in het water, maar Marino Vanhoenacker duwde samen met onder meer de Duitser Sebastian Kienle het gaspedaal in tijdens het fietsen.

  Vanhoenacker en Kienle stormden naar de kop van de race en de Duitser keek niet om. Van Lierde en Vanhoenacker konden of wilden het tempo van Kienle niet volgen en de Duitser sloeg een grote kloof.

  Wie gehoopt had dat Kienle zou kraken in de marathon, kwam bedrogen uit. De 30-jarige Duitser vond het goeie ritme en kwam eigenlijk nooit meer in de problemen. Titelverdediger Van Lierde deed nog wel een poging, maar betaalde dat cash.

  "Drie kilometer, tussen 30 en 33 kilometer, hebben mij genekt. Ik kreeg steken in mijn zij en moest stoppen. Ik heb veel water gedronken en ik kon na wat stretchen weer voortlopen", zei Van Lierde. "Maar dat kost me hier wel het podium."

  Van Lierde moest af en toe stappen en zag zo het podium uit zijn handen glippen. Een emotionele Kienle kwam met de Duitse vlag over de finish (foto) en verwelkomde de Amerikaan Ben Hoffman en zijn landgenoot Jan Frodeno op het podium. Van Lierde moest tevreden zijn met de achtste plaats.

  Aernouts tweede Belg in top 10, Vanhoenacker wandelt

  De twee andere Belgen maakten de omgekeerde beweging in de marathon. Marino Vanhoenacker hield lang stand in de top 10, maar de tweede helft van de marathon was er te veel aan voor de nummer 3 van 2010.

  Hij kreeg last van zijn bekken en zou de Ironman uitwandelen. Vanhoenacker finishte bleef nog net onder de tien uur (9u55'19").

  Bart Aernouts had de goeie boot gemist in het fietsen, maar maakte nog veel goed met een sterke loopbeurt. Hij beëindigde zijn inhaalrace uiteindelijk op de negende plaats, een plaatsje minder goed dan vorig jaar.

  Van de top 10 liep enkel Jan Frodeno sneller op de marathon dan Aernouts. "Maar daar koop ik niets mee. Ik heb gemengde gevoelens. Misschien was het een gemiste kans, maar iedereen die met Kienle meegereden heeft, heeft dat moeten bekopen."

  Vrouwen: Carfrae wint opnieuw, offday Goos

  Bij de vrouwen heeft Mirinda Carfrae haar titel met succes verdedigd. In de marathon maakte de 33-jarige Australische een achterstand van 14 minuten goed op de Zwitserse triatlete Daniela Ryf. Carfrae finishte in 9u00'55", voor Ryf (9u02'57") en de Britse Rachel Joyce (9u04'23").

  Carfrae won Hawaï voor de derde keer in haar carrière (2010, 2013 en 2014), in 2009 en 2011 pakte ze zilver, in 2012 finishte ze als derde. Sofie Goos had een totale offday. Ze legde de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen in 10u16'31" af en strandde op de 42e plaats.