• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Denk dat Andy nooit van de fiets gehouden heeft"

  Met het afscheid van Andy Schleck verliest het peloton een stijlrijk talent. De 29-jarige Luxemburger gaf bij veel wielerkenners wel een dubbel gevoel. "Andy had een gebrek aan positieve mentaliteit", stelt Michel Wuyts. "Je kon er wel nooit kwaad op zijn", klinkt het bij Dirk Demol, die jaren met Schleck samengewerkt heeft bij Trek.

  "Dit verhaal zat er een beetje aan te komen", vertelt Sporza-commentator Michel Wuyts bij Studio Brussel. "Maar het gaat over meer dan alleen maar een knieblessure. Hij had stilaan genoeg van het wielrennen 'an sich'. Dat heeft hem genekt."

  "Er was eigenlijk een gebrek aan positieve mentaliteit. Ik denk zelfs dat hij nooit van de wielersport gehouden heeft. Ik denk dat hij meer zin had om te gaan vissen dan om op de trappers te staan."

  Waarom en hoe heeft Andy Schleck het dan toch nog zo lang uitgezongen? "Je kunt dat volhouden als je hypergetalenteerd bent, en dat was hij. Ik zag hem voor het eerst in de Giro van 2007. Hij was toen een fenomeen dat ik de jaren voordien niet gezien had."

  "Ik dacht dat we vertrokken waren voor enkele jaren waarin hij iedereen zou overrompelen. Dat werd ook bevestigd in Luik-Bastenaken-Luik in 2009."

  "Ik had toen de voorgaande jaren niemand op zo'n manier in Luik zien winnen. Hij reed weg zoals Frank Vandenbroucke. Hij heeft die lijn doorgetrokken in de Tour, maar hij heeft maar 4,5 seizoenen aan de top gestaan."

  "Combinatie van Fränk en Andy is absolute topper"

  Andy Schleck leek dus niet echt verliefd op zijn fiets, is hij dan eerder toevallig wielrenner geworden? "Zijn vader Johny was in de jaren 60 een prima helper en ook broer Fränk deed het uitstekend. Andy deed dan maar mee en bleek ook nog eens de meest getalenteerde te zijn."

  "Fränk heeft ook altijd de rol van tweede vader gespeeld, Andy had dat nodig. Hij had iemand nodig om hem aan te porren, ook om te trainen, want zelfs daar had hij een broertje dood aan."

  "Ik heb altijd gezegd: "Zet het hoofd van Fränk op het lichaam van Andy en je hebt een absolute topper." Dat had wellicht de beste renner van de voorbije tien jaar geweest."

  "Het is jammer, maar het is een beetje de hedendaagse ziekte dat sporters op zo'n niveau een grote behoefte hebben aan decompressie. Dat was bij Andy zeker het geval."

  Demol: "Stilaan weggedeemsterd door blijvende tegenslagen"

  Ook voor Dirk Demol, die als ploegleider van Trek met Andy Schleck heeft samengewerkt, kwam het nieuws niet als een donderslag bij heldere hemel. "Ik had niet zoveel contact met Andy, maar was er wel van op de hoogte", zegt Demol bij Radio 1.

  "Hij was al drie jaar op de sukkel, vooral na zijn zware val in de Dauphiné van 2012. Daarna hebben we nooit meer de echte Andy gezien. Het kraakbeen zou zo zwaar geraakt zijn, dat hij blijvende schade zou kunnen oplopen. Dat heeft dus een rol gespeeld."

  Deelt Demol de visie van Wuyts, die stelt dat Schleck niet altijd even ernstig met zijn vak bezig was? "Hij was een supertalent en won bij de jeugd de koersen al spelend. Wat er dan verkeerd gelopen is? Op oudere leeftijd moet je er meer voor doen en met die blijvende tegenslagen is hij zoetjesaan weggedeemsterd."

  "Andy was wel geliefd bij het publiek. Hij had geen schrik om aan te vallen en als hij goed was, maakte hij de koers. Het was ook een aimabele jongen. Je kon er niet kwaad op zijn. Het was een toffe gast."