• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Martens en Madou zullen aan de leiband moeten werken"

  Peter Vandenbempt vrijdagavond in Terzake.

  Er zijn geen koppen gerold bij de KBVB. "We wisten dat het geen bijltjesdag zou worden, maar CEO Steven Martens en zijn rechterhand Bob Madou zullen nu wel aan de leiband moeten werken", zegt Peter Vandenbempt. "Of er nu echt duidelijkheid gekomen is? Dat weet ik niet."

  Het was vooraf duidelijk dat het geen enorme bijltjesdag zou worden en dat er gisteren op de voetbalbond geen tientallen koppen zouden rollen, maar het was wel een dag waarvan mensen verwachtten dat er duidelijkheid zou komen. Of die er gekomen is, weet ik niet.

  Dat Steven Martens aan boord zou blijven, was min of meer verwacht. Niemand, behalve een paar hardnekkige Franstalige tegenstanders, wilde hem weg. Er wordt gekeken naar het goeie werk dat Martens verricht heeft. Hij heeft de KBVB uit de Middeleeuwen gehaald en naar de moderne tijd gevoerd.

  Maar tegelijkertijd is er een soort besef ontstaan dat het financieel toch allemaal een pak minder kan en dat die verhoogde inkomsten niet geleid hebben tot meer winst.

  Martens heeft de ongelukkige uitspraak gedaan dat een vzw geen winst moet maken, maar de KBVB zegt: jawél. Want die winst kunnen we dan investeren in het voetbal en niet uitgeven aan audits, veel te dure reizen, prospecties en dat soort zaken.

  Maar Martens blijft zoals verwacht dus aan. De kop van zijn rechterhand Bob Madou lag dan weer wel in de weegschaal. Het is een klein beetje verrassend dat hij mag blijven. Er werd verwacht dat hij als een soort zoenoeffer gebruikt zou worden, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Ik laat me vertellen dat dat vooral door de steun geweest is van de profclubs.

  "Bondsvoorzitter haalt zijn slag thuis"

  François De Keersmaecker haalt zijn slag thuis. Hij wilde Martens en Madou aan boord houden. Er was de afgelopen weken al te veel negatieve publiciteit rond de KBVB en de voorzitter vond het een slecht signaal om dan weer een keer - bovenop alle ontslagen die er al geweest zijn - ook Madou op straat te zetten.

  Of de rust nu terugkeert bij de KBVB valt echter nog te bezien: het is af te wachten hoe de werkvloer reageert op het aanblijven van Madou. Maar het is in elk geval zeer duidelijk dat Martens en Madou vanaf nu - om het een beetje oneerbiedig te zeggen - aan de leiband zullen moeten werken.

  Dat ze bijvoorbeeld voor contracten voor meer dan 100.000 euro de handtekening van de raad van bestuur nodig hebben. De macht van Martens is daarmee toch een beetje ingeperkt. Of hij daarmee kan leven? Dat wordt wel wennen, denk ik.

  Martens was God zelf bij de bond en kon doen wat hij meende te moeten doen en dat mocht kosten wat hij meende dat het mocht kosten. Het zal voor hem wel belangrijk zijn dat Madou gebleven is. Dat maakt dat hij wellicht op die manier toch wil verderwerken.

  Er valt voor Martens natuurlijk nog wel wat eer te rapen de komende tijd. Zo is Brussel volgende week met het nog te bouwen Euro-stadion, waarvan hij de grote voortrekker geweest is, misschien wel de gaststad voor de openingswedstrijd van het EK 2020.

  Peter Vandenbempt