• home
 • video
 • pas verschenen

  Koningin Mathilde opent Special Olympics

  Koningin Mathilde verklaart de Spelen voor geopend.

  Koningin Mathilde heeft vanmiddag de Special Olympics Europese Zomerspelen Antwerpen 2014 officieel geopend. Een hele week sporten 2.000 atleten met een verstandelijke beperking om de medailles in Antwerpen, Berchem, Mol en Lommel.

  De feeërieke openingsceremonie van de Special Olympics was in een vol Paleis 12 in Brussel. De delegaties uit 58 landen defileerden de zaal binnen, verwelkomd door premier Elio Di Rupo, Europees president Herman Van Rompuy, groothertog Hendrik van Luxemburg, oud-IOC-preses Jacques Rogge en koningin Mathilde.

  De koningin mocht de Spelen officieel voor geopend verklaren, de olympische vlam werd ook ontstoken. Het is de eerste keer dat ons land de Europese variant van de Special Olympics organiseert. "Daar zijn we trots op", zegt premier Di Rupo.

  "Ik ben ook trots dat 7.000 landgenoten zich als vrijwilliger hebben opgegeven. Ik ben er ook zeker van dat de Spelen de manier waarop we kijken naar en praten over mensen met een verstandelijke beperking zal veranderen."

  Een van de hoogtepunten vanmiddag was de eedaflegging van een atleet, coach en scheidsrechter: "Laat mij winnen. Maar als ik niet kan winnen, laat mij dan moedig zijn in mijn poging", zei de Belgische zwemmer Pieter Schram.

  300-tal Belgen in 10 sporten

  Vanaf morgen tot zaterdag zijn de competities in tien sporten: zwemmen, turnen, atletiek, badminton, bocce (balsport verwant met bowls en petanque), wielrennen, voetbal, judo, tafeltennis en basketbal. Voor ons land doen een 300-tal sporters mee. De slotceremonie is volgende zaterdag in het Sportpaleis in Antwerpen.