• home
 • video
 • pas verschenen

  Evi Van Acker: "Mag dromen van mooi resultaat"

  Vandaag begint voor Evi Van Acker en alle andere Belgen in Santander het WK zeilen. Na haar teleurstellende 11e plaats op het EK in juni heeft ze, ook voor zichzelf, wat goed te maken. "Hier hebben we het hele jaar naar toegewerkt."

  Het EK viel dan wel tegen, maar op het olympische testevent in Rio vorige maand werd ze derde en ze is tweede op de wereldranglijst. Op papier ziet het er dus niet slecht uit, maar hoe voelt ze zich vlak voor de start? "Zeer goed. Ik ben er helemaal klaar voor en heb er enorm veel zin in", vertelt ze aan Sporza.

  "Ik sta met veel vertrouwen aan de start. We zijn hier al van 24 augustus en hebben hier dus lang kunnen trainen. We hebben ook trainingswedstrijden gevaren en ik heb er gewonnen. Allemaal heel goed voor het vertrouwen."

  "Hier hebben we het hele jaar naar toegewerkt. Dit is het grootste evenement tussen de Olympische Spelen van Londen in 2012 en die van Rio in 2016. Er zal dus bij iedereen veel druk zijn en iedereen zal op het scherp van de snee varen."

  "In Rio vorige maand had ik nog niet echt mijn piekmoment, ik was nog redelijk moe van de fysieke trainingen. Nu ben ik wel uitgerust. Daar heb ik een paar steken laten vallen en een paar grote fouten gemaakt, ik was niet altijd even geconcentreerd. Hopelijk is dat hier niet zo, maar dat zou ook niet mogen."

  "Ik moet gewoon vasthouden aan het plan van de coach en vertrouwen hebben. Ik heb een goeie snelheid in alle omstandigheden. Met de juiste focus valt alles hopelijk op zijn plaats."

  "Ik heb een goeie voorbereiding gehad en ben er klaar voor. Het is nooit makkelijk in zeilen, want je bent afhankelijk van veel factoren, maar ik denk dat ik zeker mag dromen van een mooi resultaat."

  "Bouwmeester en Tenkanen grootste concurrenten"

  Wie worden de grootste concurrenten voor Van Acker? "De Nederlandse Marit Bouwmeester (de nummer 1 van de wereld, red) om te beginnen. Maar ook de Finse Tuula Tenkanen zal er staan en er zijn twee hele goeie Deense zeilsters."

  "Als er heel veel wind is, doet ook de Ierse Annalise Murphy mee, bij weinig wind zijn de Chinezen sterk. Ik denk dat de concurrentie uit veel hoeken komt, maar Nederland en Finland zijn de grootste concurrentie."

  Ook strijd voor olympisch landenticket

  Het WK in Santander is ook belangrijk in de race naar Rio. Niet minder dan 50 procent van de landenplaatsen voor de 10 olympische zeil- en windsurfklassen worden in Santander toegewezen. In Rio mag maar één vertegenwoordiger per land per klasse deelnemen.

  In de Laser Radial-klasse vaart naast Evi Van Acker ook Emma Plasschaert. Om een olympisch ticket te veroveren, moet België bij de eerste 19 landen eindigen.