• home
 • video
 • pas verschenen

  Samaey: "Ik kijk erg uit naar Frankrijk-Servië"

  Ex-topinternational Rik Samaey volgt het WK basketbal op de voet.

  De halve finales op het WK basketbal in Spanje zijn bekend: VS-Litouwen en Frankrijk-Servië. "Ik had er Spanje zeker bij verwacht", laat basketballegende en -commentator Rik Samaey er zijn licht over schijnen bij Sporza. "Ik kijk vooral uit naar Frankrijk-Servië, van die ploegen wordt niks meer verwacht."

  Frankrijk zorgde gisteren voor dé verrassing door gastland Spanje - samen met de VS favoriet voor de eindzege - af te stoppen in de kwartfinales. "Niet alleen ik, maar de meeste mensen hadden Spanje in de halve finales verwacht."

  "Het is wel niet evident om als organisator met het thuisvoordeel een geweldig toernooi te spelen. Anderzijds deden ze het tot voor deze match ongelooflijk goed. In de groepsfase klopten ze de Fransen ook met 24 punten verschil, dan verwacht je deze nederlaag niet."

  Frankrijk speelde zonder sterren Parker en Noah en won toch overtuigend: "Vooral defensief en qua weerbaarheid hebben ze me verrast. Spanje moest achtervolgen en je verwachtte dat Spanje het toch zou overnemen. Maar door de positieve Franse arrogantie gebeurde dat niet. Ze hebben het vierde quarter tot en met gedomineerd."

  Frankrijk is de Europese kampioen. Kan het ook wereldkampioen worden? "Na vandaag moet je daar heel voorzichtig over zijn. Maar ik denk niet dat Frankrijk de Verenigde Staten kan kloppen. De VS heeft toch meer en beter talent om de Franse defensie te ontwrichten."

  "Hopelijk houdt Frankrijk voetjes op de grond"

  Samaey kijkt vooral uit naar Frankrijk-Servië. "Servië is namelijk voor mij ook een verrassing. Deze twee ploegen zitten in een stadium waar van hen niks meer wordt verwacht."

  Samaey ziet wel één gevaar voor de Fransen. "Hopelijk houdt Frankrijk na zijn zege tegen een topfavoriet de voetjes op de grond en vindt het zijn strakke defensie terug. Want bij Servië zit als ex-Joegoslavisch land enorm veel individueel talent en scorend vermogen."

  "Met Frankrijk of Servië krijgen we een niet-verwachte finalist. De States en Litouwen had iedereen wel vooraf aangestipt." De VS won in de kwartfinale met 43 punten verschil van Slovenië.

  Samaey schat de Amerikaanse kansen hoog in. "Collectief zijn ze ongelooflijk sterk. De beste spelers hoef je niet, ze zijn er als een team. Het zijn allemaal NBA-spelers, die zuinig omgaan met hun krachten en weten wanneer ze de partij naar zich toe kunnen trekken. Gisteren pakten ze voor het eerst zwaar uit en ze zullen nog sterker worden."

  "België op een WK? Niet aan de orde"

  De Belgian Lions gaan voor de derde keer op een rij naar een Europees kampioenschap. Hoe groot is de kloof met het WK, wou Sporza van Samaey weten? "Dat moet je niet vergelijken met het niveau van de laatste acht ploegen hier op het WK, maar met die in de eerste ronde."

  "Het WK is toch nog twee trapjes hoger. Dan moet je op EK's top 5 of top 6 gaan spelen, wat momenteel nog niet aan de orde is voor België."