• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Baeyens: "We willen op het WK de tweede ronde halen"

  De Belgische volleybalmannen zijn er voor het eerst sinds 1978 nog eens bij op het WK, dat komend weekend begint. Maar de nationale ploeg beseft maar al te goed dat het voor een keiharde opdracht staat in Polen. "Deelnemen is niet genoeg, er moet gewonnen worden", is de bondscoach duidelijk.

  De Belgen dwongen in januari een ticket af voor het WK in Polen, dat komend weekend van start gaat. Maar bij de loting kende het geen succes. De Belgen zijn ingedeeld in een groep met de VS, Italië, Iran, Frankrijk en Puerto Rico.

  "Dit lijkt de moeilijkste poule", weet ook bondscoach Dominique Baeyens. "Op de ranglijst staan die landen hoger dan wij. Dat zegt niet alles, maar het geeft toch iets aan. Dit is een hele moeilijke groep, zonder zwakke broertjes."

  "De VS en Italië staan in de top 5 en Iran heeft schitterend gespeeld in de World League (Iran werd vierde, red.). Maar als we op niveau spelen, kunnen we het iedereen moeilijk maken. We hebben veel kwaliteit, anders zouden we er niet bij zijn. Maar een stunt krijg je natuurlijk niet op bestelling en die zal er wel moeten zijn."

  Baeyens lijkt dus de verwachtingen te temperen, maar wat is de concrete ambitie? "We willen de tweede ronde halen", zegt hij. "Het wordt niet makkelijk, maar we moeten sowieso die ambitie hebben. En als we daar staan, willen we zelfs nog een stuk verder geraken."

  De laatste Belgische deelname dateert dus al van 1978, 36 jaar geleden. Bondscoach Baeyens was er toen bij als speler. "Dat geeft vooral aan dat ik nu een zekere leeftijd bereikt heb en dat is niet zo prettig", lacht Baeyens.

  "Er zijn generaties spelers die het WK nooit bereikt hebben, maar deze groep heeft het verdiend. We moeten er van genieten, maar we willen veel. Deelnemen is niet genoeg. Er moet gewonnen worden."

  Depestele: "Op een WK spelen is formidabel"

  De 36-jarige Frank Depestele is met al zijn ervaring een van de sterkhouders bij de Red Dragons. "Een WK is, op de Olympische Spelen na, het hoogst haalbare", zegt hij.

  "We kijken er echt naar uit. Deze groep groeit al enkele jaren en heeft resultaten gehaald, maar nu willen we bevestigen. We zijn trots dat we er op het WK bij zullen zijn. Het is formidabel. De groep is elk jaar sterker geworden en daar plukken we nu de vruchten van."

  "De poule is wel heel zwaar, de tweede ronde halen wordt moeilijk. Elke match wordt een strijd, maar we zijn hier niet voor het plezier. We willen goed presteren."

  "Wanneer het WK dan geslaagd zal zijn? Als we elke match goed spelen en ons niets kunnen verwijten. Dan zullen de resultaten ook wel volgen."

  Programma België

  • 31/08: België-VS (16.30u)
  • 02/09: België-Puerto Rico (16.30u)
  • 04/09: Italië-België (20.15u)
  • 06/09: België-Iran (16.30u)
  • 07/09: Frankrijk-België (13u)

  Alle wedstrijden zullen live te volgen zijn bij Sporza.