• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Klachten van reviewcommissie onontvankelijk verklaard

  Het einde van de reviewcommissie lijkt nabij. De Geschillencommissie van de voetbalbond heeft geoordeeld dat vervolging op basis van de reviewcommissie onontvankelijk is.

  De onhafhankelijke reviewcommissie werd afgelopen zomer in het leven geroepen om zware overtredingen alsnog te kunnen bestraffen op basis van de tv-beelden, ook bij fases die al beoordeeld werden door de scheidsrechter. Maar vorige week zette advocaat Johnny Maesschalk de commissie op losse schroeven.

  Maesschalk pleitte dat het reviewteam in overtreding is met artikel 72 van de FIFA Disciplinaire Code, die stelt dat beslissingen van de scheidsrechter finaal zijn.

  Bovendien is volgens Maesschalck ook de samenstelling van het reviewteam ongeldig. De leden zijn slechts tijdelijk benoemd omdat zij deel uitmaken van andere bondsinstanties, wat niet kan in een "onafhankelijke commissie".

  De Geschillencommissie heeft nu beslist om Maesschalck (foto) te volgen. De vervolging van Renato Neto (AA Gent) en Ismaïla N'Diaye (Cercle Brugge) werd zo onontvankelijk verklaard. Ook Standard-speler Samy Mmaee mag wellicht op de vrijspraak rekenen. Zijn zaak werd dinsdag uitgesteld omdat hij met zijn club in Sint-Petersburg vertoeft.

  "De regeling (van het reviewteam, red.) kan enkel toegepast worden op zware feiten die niet beoordeeld werden door de scheidsrechter", zegt de Geschillencommissie. "De Disciplinaire Code van de FIFA maakt geen (zwaardere) bestraffing na de wedstrijd meer mogelijk van feiten die tijdens de partij al vastgesteld werden door de ref."

  Wat met de toekomst van de reviewcommissie?

  Het is onduidelijk wat er nu verder zal gebeuren met het reviewteam, maar duidelijk is alvast dat binnen de bond het hele concept grondig herbekeken moet worden.

  De Pro League zou vorige week al naar de FIFA de vraag verstuurd hebben om af te toetsen of het reviewteam wel degelijk in strijd is met de Disciplinaire Code van de Wereldvoetbalbond, maar zou daar nog geen antwoord op gekregen hebben.