• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vande Broek: "Final 6 was cadeau, maar niet op korte termijn"

  Gert Vande Broek en zijn Yellow Tigers verloren vijf keer in Japan.

  De Final Six in de World Grand Prix bleek een vergiftigd geschenk voor de Yellow Tigers, die met vijf nederlagen zesde en laatste eindigden in Japan. Coach Gert Vande Broek blikt met gemengde gevoelens terug. "Dit was een fysieke veldslag, maar ook mentaal zwaar: we zijn niet meer gewoon om te verliezen. En we hebben maar weinig tijd voor oplapwerk voor het WK." Dat begint op 23 september in Italië.

  Toen België nog maar vorig weekend de Final Four van groep 2 won in de World Grand Prix, ten koste van Nederland, en de Final Six van groep 1 mocht spelen, was de euforie bij de speelsters groot.

  De coach zat toen echter al met een dubbel gevoel. "Ten eerste was het fysiek heel zwaar om dat erbij te nemen. En ten tweede: we speelden tegen de beste vijf landen van de wereld.”

  “Op lange termijn is de Final 6 een leerrijk cadeau, maar op korte termijn zeker niet. Het was een fysieke veldslag, maar voor een stuk ook mentaal zwaar: we zijn niet meer gewoon om te verliezen. En we krijgen hier vijf keer een nederlaag aangesmeerd. Dat is moeilijk. Nu is het oplapwerk, deels mentaal, maar vooral ook fysiek."

  Vande Broek voelde zich met zijn Yellow Tigers een beetje als Klein Duimpje in de grote wereld. “Maar dat is niet onlogisch, als je weet van waar wij komen. In 2012, nog maar twee jaar geleden, slaagden we erin om ons voor het eerst te kwalificeren voor een EK."

  "We schreven ons in 2013 voor het eerst in in de Euroleague. We haalden zilver en promoveerden naar de World Grand Prix, weliswaar in de B-poule. Daar pakten we meteen weer een promotie naar de A-poule. En dan spelen we hier de Superleague. Eigenlijk zijn dat drie promoties."

  "Wij moeten dat met dezelfde groep doen. Maar die prestatiecurve gaat gewoon sneller dan de ontwikkeling van de speelsters. Dat is geen schande, maar een logische zaak. Als een ploeg van vierde naar eerste stijgt, wordt meestal de helft of drie vierde van de ploeg veranderd. Dit kunnen en willen we niet bij de nationale ploeg. Maar we moeten wel aanvaarden dat die prestatiecurve steiler is dan de ontwikkeling van de speelsters.”

  "Tegen Federer en Nadal komen zwakke punten naar voren"

  De ploeg en de speelsters kregen in Japan en tegen toplanden als Brazilië en Rusland een duidelijke spiegel voor van wat nog beter moet.

  Vande Broek relativeert: "Dat klinkt iets te scherp. Je speelt om het in tennistermen te zeggen tegen Federer en Nadal, dan krijg je een confrontatie met je zwakke punten."

  "Maar als je de kans krijgt om in twee jaar tijd tegen zulke speelsters uit te komen, dan heb je goed werk geleverd. En moet je aanvaarden dat er nog zaken zijn waarin je nog niet sterk genoeg bent. Zeker gezien de fysiek heel moeilijke omstandigheden en de heel moeilijke tegenstanders. Nogmaals, dat is geen schande.”

  "Niet 100 procent gerust in het WK"

  Rond de Tigers was de voorbije jaren bij het grote publiek veel positiefs gaan leven. "Ik ben niet bang dat dat nu omkeert. Ik ben blij dat er weer enig realisme komt. Soms dacht men dat we zo maar naar de Spelen zouden gaan."

  "Het enige moeilijke is dat we maar weinig tijd hebben om alles en iedereen op te lappen. Dat is geen cadeau voor het WK."

  "Ik ben dan ook op mijn hoede voor het WK. We hebben bewust twee dagen extra vakantie gegeven. Op 4 september beginnen we weer te trainen."

  "Ik ben niet bang, dat is ook niet de juiste houding, maar ik ben er niet 100 procent gerust in. Als dit zware toernooi nadeel berokkent naar het WK toe, dan is dat maar zo. Want de Final Six is minstens even belangrijk als de confrontatie met de grote volleyballanden."

  "Groep koos bewust voor toplanden in 2015"

  Volgend jaar speelt België in de World Grand Prix-poule met de toplanden, hoewel het die poule ook kon weigeren. “Dat is een heel bewuste keuze van de groep."

  Die keuze was nochtans niet evident voor Vande Broek: "Vroeger was World Grand Prix de beste 18 landen van de wereld, nu de beste 12. Willen we daarin meespelen? Dan moeten we individueel verbeteren. Dan wil ik engagementen van speelsters bij hun club, keuze van club, …"

  "En moeten we ook weten dat we meer gaan verliezen dan winnen. Dat is geen schande, maar daar moet je mentaal mee om kunnen gaan."

  "Ik heb de keuze aan de groep gelaten en die zei resoluut ja. Ik sta achter die keuze, maar ik had er even goed mee kunnen leven om naar de B-poule te gaan."

  "Gezien de jeugdige leeftijd van ons project – niet alleen de leeftijd van de speelsters, maar ook het onvoldoende brede fundament - was de B-poule voor een aantal mensen misschien een meer comfortabele leeromgeving. Maar we gaan ervoor."

  "De uitdaging wordt om jongeren een kans te geven in die A-poule, waar je op de toppen van je tenen moet staan. We zullen de gulden middenweg moeten bewandelen tussen resultaat en jongeren een kans geven. Dat wordt een delicate opdracht."