• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-Tourwinnaars: "Armstrong weer op erelijst"

  Armstrong won de Tour de France van 1999 tot 2005.

  Het gros van de ex-Tourwinnaars vindt dat Lance Armstrong weer op de erelijst van de Tour mag staan. Armstrong werd na zijn dopingbekentenis geschrapt, maar voor onder meer Jan Ullrich mag de naam van de Amerikaan opnieuw toegevoegd worden.

  Lance Armstrong was tussen 1999 en 2005 de sterkste in de Ronde van Frankrijk. Maar de Amerikaan bekende begin vorig jaar dat hij jarenlang doping had gebruikt. Armstrong verspeelde zo zijn zeven Tourzeges. Zijn naam werd vervangen door een kruisje.

  De Nederlandse krant De Telegraaf bericht nu over een onderzoek bij 25 nog in leven zijnde ex-winnaars van de Tour. Onder meer Eddy Merckx, Lucien Van Impe, Miguel Indurain en Chris Froome werden aan de tand gevoeld.

  Voor 12 ex-winnaars mag Armstrong zijn titels behouden, voor zeven andere laureaten kan daar geen sprake van zijn. Twee oud-renners hadden dan weer geen mening, twee wilden niet over de zaak praten en de twee oudsten waren niet meer in staat om op de kwestie in te gaan.

  Eddy Merckx, zelf vijf keer winnaar van de Tour, wou zijn mening niet geven. Lucien Van Impe, in 1976 de laatste Belgische Tourwinnaar, deed dat wel. "Armstrong heeft die Tours met doping gewonnen, hij heeft dat toegegeven. Dan kun je niet anders dan hem van de erelijst schrappen. Maar ik vind het wel spijtig dat er alleen een jacht op Armstrong is geweest", zegt Van Impe.

  Voor onder anderen Jan Ullrich, Joop Zoetemelk, Stephen Roche, Pedro Delgado en Miguel Indurain mag Armstrong weer op de erelijst staan.

  Bij de recente Tourwinnaars toont Andy Schleck geen bezwaar, in tegenstelling tot Cadel Evans, Bradley Wiggins en Chris Froome. "We moeten die zaak zo laten", vindt Froome. "We kennen de toenmalige problematiek. We weten ook niet of de nummers twee of drie terechte winnaars zouden zijn. De zeven lege plaatsen typeren een periode in de geschiedenis van de Tour."