• home
 • video
 • pas verschenen

  Philippe Gilbert wint chaotische proloog Ster ZLM Toer

  Philippe Gilbert wint voor de eerste keer in zijn carrière een proloog.

  Philippe Gilbert heeft de proloog van de Ster ZLM Toer op zijn naam geschreven. Hij eindigde voor Dylan Van Baarle en Albert Timmer. De wedstrijd werd door een naburige brandhaard en een botsing van Vanbilsen met een supporter twee keer stilgelegd.

  De wedstrijd werd er een eerste keer stilgelegd toen brandweerwagens een deel van het parcours gebruikten om naar een brandhaard te rijden. De wedstrijdcommissarissen namen daarop de beslissing om de proloog even stil te leggen.

  Kort na de herstart moest de wedstrijdleiding weeral ingrijpen. Kenneth Vanbilsen, renner van Topsport-Vlaanderen, kon een een botsing met een overstekende supporter niet vermijden. De 24-jarige renner was er zwaar aan toe en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

  Philippe Gilbert legde zijn zeven kilometer in het Nederlandse Bladel probleemloos af in amper acht minuten en 37 seconden. Daarmee was hij één seconde sneller dan de Nederlanders Dylan Van Baarle en Albert Timmer. Het is de eerste winst in een proloog in de carrière van Gilbert.

  Philippe Gilbert: "Het was vandaag moeilijk om mijn focus te behouden"

  Gilbert won vandaag voor de eerste keer in zijn carrière een proloog. "Ik denk dat ik in het begin heel snel ging en kon dat gelukkig volhouden tot aan de finish. Het was wel heel nipt. Vandaag is een speciale dag. Het was moeilijk om mijn concentratie te behouden met al die afleidingen. Voor een proloog moet je op het juiste moment eten en opwarmen."

  Gilbert leidt het algemene klassement en hoopt zo lang mogelijk in de buurt van die plaats te blijven. "Elke seconde telt in deze wedstrijd. Ik ben blij met de leidersplaats, maar moet ze niet per se blijven behouden. Na de rit in de Ardennen op zondag, dan wil ik helemaal bovenaan staan."

  Kenneth Vanbilsen start donderdag toch

  Ondanks zijn val in de proloog komt Kenneth Vanbilsen donderdag wellicht toch aan de start in de eerste rit. De wedstrijdleiding heeft de renner van Topsport Vlaanderen-Baloise de toestemming gegeven om te starten. In de stand is hij als laatste opgenomen met een achterstand van 49 minuten op leider Philippe Gilbert.

  "Kenneth is nu terug in het hotel, hij voelt zich oké", zo klinkt het bij Topsport Vlaanderen-Baloise. "We zullen als ploeg wel alle risico's vermijden. Morgenvroeg zal Kenneth eerst testen op de rollen, en hij zal meegaan naar de start. Er volgt ook nog een controle door de dokter."