• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jacques Borlée en de Franstalige atletiekliga roken de vredespijp

  Jacques Borlée en de LBFA leggen het bij.

  Er is een punt gezet achter de ruzie tussen Jacques Borlée en de LBFA. De twee partijen waren verwikkeld in een sportief en financieel dispuut, maar ze hebben de vredespijp gerookt. Gevolg: zijn zonen Jonathan en Kevin treden opnieuw toe tot de 4x400-ploeg.

  Eind maart escaleerde de ruzie toen Jonathan en Kevin Borlée op een persconferentie aankondigden dat ze zich niet meer ter beschikking wilden stellen van de succesvolle estafetteploeg.

  Hun vader Jacques lag overhoop met de Franstalige bond LBFA, omdat die zelf wilde beslissen of Jacques meer atleten mocht trainen dan alleen zijn zonen. Jacques zag zich ook een aanzienlijke kostenvergoeding door de neus geboord.

  Wat er precies afgesproken is tussen beide partijen, is niet bekend, wel dat er een punt gezet is achter de ruzie en dat er een samenwerkingsovereenkomst ondertekend is tot eind 2016. 

  "We stellen de atleet en ontwikkeling van de atletiek centraal", klinkt het. "De twee partijen hebben de laatste weken op een positieve manier met elkaar gesproken en hun wil geuit om in de toekomst verder te werken in een constructief overleg."

  "Het doel is om de beste prestaties te behalen op internationale kampioenschappen en de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Verheugd door dit nieuwe elan hebben Kevin en Jonathan beslist om vanaf vandaag opnieuw deel uit te maken van het 4x400m-project."

  Reacties van de betrokken partijen:

  Thomas Lefèbvre, voorzitter van de LBFA: "Ik ben uiteraard tevreden dat we tot een akkoord kunnen komen zijn. De LBFA verheugt zich erop om opnieuw samen met Jacques Borlée aan een gemeenschappelijk sportief project te werken in een serener klimaat en wederzijds respect."

  Jacques Borlée: "Ik ben blij dat onze federatie me gehoord heeft en dat alle betrokkenen in deze gesprekken in dezelfde opbouwende sfeer gewerkt hebben in het belang van de topsport. Dankzij dit akkoord kunnen al onze atleten van de 400 meter en de 4x400 meter zich volop concentreren op hun sportieve doelstellingen. Ik ben ook verheugd dat de Minister van Sport zich geëngageerd heeft om de professionele situatie van Antoine Gillet en Will Oyowé opnieuw te bekijken, zodat ook zij zich volledig kunnen inzetten voor de basisploeg van de 4x400. We hebben een nieuwe dynamiek gevonden die hopelijk de hoogte van onze verwachtingen evenaart en die de harten van de Belgen zal beroeren."

  Kevin en Jonathan Borlée: "Dankzij dit akkoord en in het bijzonder door de manier waarop de gesprekken gevoerd werden, zijn het de atletiek in het algemeen en de atleten in het bijzonder die hier winnend uitkomen. Zoals wij altijd gezegd hebben, ligt de 4x400m ons na aan het hart en is het met heel veel plezier dat wij België opnieuw zullen vertegenwoordigen op het WK estafette (World Realys) eind mei en op het Europees kampioenschap in Zürich midden augustus."