• home
 • video
 • pas verschenen

  Barcelona in beroep tegen transferverbod

  La Masia, het opleidingscentrum van Barcelona.

  De Wereldvoetbalbond FIFA heeft Barcelona zwaar gestraft voor inbreuken op de transfers en registratie van niet-Spaanse minderjarige voetballers. De Spaanse topclub krijgt een transferverbod voor twee transferperiodes én een boete van 370.000 euro. Maar Barcelona legt zich niet neer bij die uitspraak en tekent beroep aan.

  De  Disciplinaire Commissie van de FIFA kwam de schendingen vorig jaar op het spoor via het FIFA Transfer Matching System. Dat systeem bestaat sinds 2007 en moet nagaan of alle internationale transfers in het profvoetbal correct verlopen.

  De FIFA ontdekte dat zowel de Spaanse bond als Barcelona tussen 2009 en 2013 fouten hebben gemaakt bij de transfer en/of eerste registratie van meer dan tien minderjarige voetballers.

  De bescherming van minderjarigen is een belangrijk principe van een akkoord tussen de FIFA, de UEFA en de Europese Commissie van 2001.

  De Disciplinaire Commissie stipt aan dat in sommige gevallen een internationale transfer positief uitdraait voor een jonge speler, maar het in vele gevallen veeleer omgekeerd is. "De geschikte en gezonde ontwikkeling van een minderjarige moet boven puur sportieve belangen staan", luidt het besluit.

  Barcelona mag van de FIFA komende zomer en volgende winter geen inkomende transfers doen. Het krijgt 90 dagen de tijd om de bewuste jeugdspelers administratief te regulariseren. De Spaanse bond krijgt een jaar om zijn bestaande transfersysteem voor minderjarigen in regel te brengen en moet 410.000 euro betalen.

  Barcelona gaat in beroep

  Barcelona legt zich niet zomaar neer bij de uitspraak van de FIFA en tekent beroep aan. "Als het moet, gaan we naar het Internationaal Sporttribunaal TAS", klinkt het in een mededeling van de Spaanse club.