• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Leekens: "Deze uitdaging was te mooi om niet aan te nemen"

  "Ik wilde weer naar het buitenland."

  Georges Leekens treedt in dienst als bondscoach van Tunesië. "De honger is er en zij hebben me overtuigd van hun project", zegt de 64-jarige Leekens, die geen club of land meer leidde sinds zijn ontslag bij Club Brugge in november 2012.

  Georges Leekens nam zijn tijd om weer aan het werk te gaan na zijn vertrek bij Club, al was de voormalige bondscoach van België en Algerije wel in dienst als analist bij voetbalwedstrijden op Sporting Telenet.

  "Ik heb redelijk wat aanbiedingen van clubs gekregen, maar ik heb dat nooit in de kranten laten zetten of in de media gebracht. Ik heb mijn tijd genomen om te kiezen", zegt Leekens aan Sporza. 

  "Maar nu werd het tijd om weer ergens aan de slag te gaan. België is aan fantastisch land, maar ik wilde weer naar het buitenland. Het is dus Tunesië. De Tunesische bond heeft mij overtuigd van zijn project, van de weg die ze willen opgaan."

  "Ik zou eerst eens langsgaan voor een verkennend gesprek en alles rustig op me af laten komen, maar al snel bleek dat beide partijen niet bij de pakken wilden blijven zitten."

  "Daarom zal ik snel beginnen aan mijn taak en zo zal ik volgende week al de topper in de Tunesische competitie bijwonen."

  "Tunesië wil zich plaatsen voor Africa Cup 2015"

  "Tunesië is een land dat zich aan het heropbouwen is en het is de bedoeling om het land op de voetbalkaart weer in de subtop te brengen. Dit is een uitdaging die te mooi was om niet aan te nemen", zegt Leekens.

  "De honger is er en het is altijd een enorme eer om een nationale ploeg te mogen coachen. Ik denk dat ik sterk ben in iets opbouwen en dat ik de knowhow en ervaring heb om met een nationale ploeg te werken."

  "Ik zal beginnen met te analyseren welk niveau de ploeg precies haalt en wat we moeten verbeteren, want er zijn nog werkpunten. Ik zal ook de werking rond de ploeg analyseren en de staf uitbouwen."

  "Het is de bedoeling om ons te plaatsen voor het Afrikaanse landenkampioenschap van 2015 in Marokko en op langere termijn voor het WK van 2018 in Rusland. Ik zal al mijn energie gebruiken om te bereiken wat ze willen bereiken en keihard werken."

  Leekens heeft een contract van twee jaar met twee jaar optie. "Laten we ervan uitgaan dat ik die twee jaar doe en voor mij is die optie geen probleem. Roger Lemerre, één van mijn voorgangers, heeft hier een jaar of vijf/zes gezeten. We gaan dat proberen te herhalen."

  "Ik heb in België iets achtergelaten om u tegen te zeggen"

  Het toeval wil dat Leekens op 7 juni met zijn Tunesische ploeg in Brussel verwacht wordt voor een oefenwedstrijd tegen de Rode Duivels. "Ik zal blij zijn om mijn jongens - mijn Rode Duivels - en mijn vroegere assistent Marc Wilmots terug te zien", zegt hij.

  "Ik denk dat ik iets achtergelaten heb om u tegen te zeggen. De Rode Duivels doen het schitterend. Het is een wereldelftal geworden. Er is veel larie verkocht over mijn vertrek bij de nationale ploeg, maar het wordt voor mij toch weer thuiskomen. Ik ben trots op wat België presteert en dit is nog maar een begin. De spelers zijn onze helden en Marc Wilmots levert enorm goed werk. In Brazilië komt een hoogtepunt, denk ik. Het zal misschien het beste zijn dat België al gebracht heeft."