• home
 • video
 • pas verschenen

  Coucke: "Begrijp strategie van Duchâtelet niet"

  Marc Coucke (r) vraagt zich af wat de strategie van Roland Duchâtelet is.

  Standard-voorzitter Roland Duchâtelet heeft bij Charlton de coach ontslagen en vervangen door José Riga. Dat leverde hem flink wat kritiek op en dat is niet voor het eerst sinds hij een soort voetbalimperium probeert op te bouwen met clubs over heel Europa. Collega-ondernemer en KVO-voorzitter Marc Coucke kan zijn tactiek niet doorgronden.

  Wordt Duchâtelet een trendsetter met zijn strategie om in verschillende landen clubs op te kopen? "Ik denk het niet", antwoordt Coucke. "Ik begrijp de hele strategie niet. Ik vraag me echt af welk plan er achter zit. Roland heeft altijd een masterplan, maar ik heb het niet door. Ik snap het totaalplaatje niet."

  "Bedrijfsmatig begrijp ik het wel. Als je een fabriek hebt die schroeven maakt en je koopt andere fabrieken op die dat ook doen, is dat goed voor de efficiëntie. Maar voetbalspelers zijn geen schroeven en zeker supporters zijn dat niet."

  "Bij Duchâtelet kan het lukken als hij het volledig afstandelijk aanpakt. Dan moet je er wel tegen kunnen dat iedereen je verkettert. Hij gaat nu voor het eerst naar Charlton kijken, net op het moment dat iedereen er zich tegen hem keert. Dan moet je van je hart een steen kunnen maken en je plan consequent doorzetten. Hij is altijd bezeten van zijn eigen gelijk."

  "Hij kan spelers en trainers uitwisselen, maar het blijft raar. Hij sluit ook samenwerking met andere ploegen uit. Want stel nu dat Standard Oostende een speler zou aanbieden, dan weet je toch dat er iets aan scheelt, want hij heeft 17 andere ploegen."

  "Geloof wel in een trapsysteem"

  Coucke gelooft wel in een samenwerking met clubs die "een stapje hoger of een stapje lager staan. Voor Oostende zou het interessant zijn om intens met een ploeg uit tweede of uit derde klasse samen te werken."

  "Daar kunnen we dan de spelers die bij ons net uit de kern vallen ervaring laten opdoen. En het zou ook nuttig zijn om bij ons spelers te stallen die net te kort komen bij een Europese topploeg."

  "Je moet dat wel onafhankelijk doen. En daar gaat Duchâtelet een stap verder. Ik weet niet of supporters het leuk vinden dat met de spelers geschoven wordt. Hij zal er toch subtiel mee moeten omgaan."

  Is het Duchâtelet te doen om winst te maken? "Als je in het voetbal zit om geld te verdienen, moet je op de top mikken en al je middelen daarop inzetten. Dat is beter dan je geld te spreiden. Je moet altijd op de top mikken."

  "Toen Duchâtelet zei dat hij Standard zou verkopen, begreep ik het helemaal niet meer. Zijn plan kan toch alleen als doel hebben om een topclub nog beter te maken? Het kan toch niet de bedoeling zijn om van Bari en Charlton betere ploegen te maken en voor een dubbele prijs door te verkopen. Business is daarvoor  veel meer geschikt dan voetbalploegen."