• home
 • video
 • pas verschenen

  Canada overklast Britten in curlingfinale

  Canada raasde als een wervelwind door de eindfase.

  Canada heeft voor de derde keer op een rij het olympische goud in het curlen opgeëist. De Britten waren geen partij in de finale: 9-3. Op twee ends van het einde gooide Groot-Brittannië (eigenlijk Schotland) al de handdoek in de ring.

  Groot-Brittannië ging op zoek naar een eerste olympische titel in het curlen sinds 1924. In de pers hadden de Britten zich beklaagd over de agressieve stijl van de Canadezen in een voor de rest door gentlemen beoefende sport.

  Canada liet het niet aan zijn hart komen. De ploeg, eigenlijk een familieteam met skip Brad Jacobs en zijn twee neven Ryan en E.J. Harnden als kern van de ploeg, ging door op zijn elan van de halve finales (10-6 tegen China).

  Na drie ends keken de Britten al tegen een schier onoverkomelijke 5-1-achterstand aan. Terwijl de Britten in hun halve finale tegen favoriet Zweden uitblonken door hun precisie, deden kleine foutjes hen nu de das om.

  Op twee ends van het einde, bij een 9-3-achterstand, hadden de Britten de boodschap begrepen. Skip David Murdoch schudde zijn Canadese evenknie de hand.