• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Eenoo: "Nederlands schaatssucces is niet verdacht"

  Peter Van Eenoo is hoofd van het dopinglab in Gent.

  Met Peter Van Eenoo, het hoofd van het dopinglaboratorium in Gent, superviseert een Belg de dopingstrijd in Sotsji. "Het is al druk geweest. Niet qua positieve gevallen. Wel qua aantal stalen. We zullen meer controleren dan gepland."

  Het IOC wou 2.453 dopingcontroles uitvoeren tijdens de Winterspelen in Sotsji. "Maar dat aantal is nu al gehaald", zegt Van Eenoo aan Sporza. "Er zullen meer dopingcontroles gebeuren dan gepland en dat aantal was al veel meer dan ooit tevoren." 

  Van Eenoo schetst de dopingaanpak in Sotsji. "In principe zijn de accenten dezelfde. Het IOC test een groot aantal atleten buiten de competitie en bij de wedstrijden komen alle medaillewinnaars aan bod, plus worden er nog enkele extra geselecteerd."

  "Wat je wel ziet, is dat bovenop de normale activiteiten nu meer gebruik wordt gemaakt van het nieuwe biologisch paspoort."

  Hoe worden de controles georganiseerd, want een Belgische atleet had in Sotsji drie controles in twee dagen? "Het hangt ervan af. Als je goed presteert, word je meer uitgeloot. Vaak wordt de vierde er ook bijgenomen, want als een medaillewinnaar zijn medaille verliest, wil men zeker zijn dat de volgende zuiver is."

  "Er zijn ook gerichte controles, wanneer men een bepaald vermoeden heeft. En voorts is er ook nog de lottrekking."

  Er is nog geen positief geval in Sotsji. Wat verwacht Van Eenoo van deze Spelen? "Tot nu toe is het redelijk proper, maar ik blijf bij mijn verwachting. Het zullen normale Winterspelen worden met tussen nul en tien positieve gevallen. Op dit moment staat de teller voor het IOC op nul. Laten we hopen dat het daarbij blijft, maar we zijn nog niet aan het einde."

  "Nederlands schaatssucces is niet verdacht"

  In Vancouver was er maar één positief geval. "Het hangt van periodes af. In Salt Lake City 2002 was er het nieuwe product Aranesp en was er wel een groot aantal gevallen. Ze dachten dat dat wonderproduct niet opspoorbaar was."

  Het Nederlandse succes in het schaatsen is opvallend in Sotsji. Houdt het wereldantidopingagenschap WADA dat dan extra in de gaten?

  Van Eenoo vermoedt van niet: "De atleten worden over een langere termijn opgevolgd. Een eenmalige prestatie van een groep atleten brengt niet plotseling verdenkingen met zich mee. Het is niet zo dat de Nederlanders de afgelopen jaren nergens stonden. Ze wonnen ook op de voorbije EK's en WK's heel veel medailles."

  "Groot verschil tussen Winter- en Zomerspelen"

  Van Eenoo maakte ook al de Zomerspelen mee. Wat is het verschil? "Op de Winterspelen is het aantal stalen veel minder. De druk is ook wat minder. Daar is dus een groot verschil. Maar toch zit je in hetzelfde systeem: binnen de 24 uur moet het resultaat op tafel liggen. En dat levert wel stress op."