• home
 • video
 • pas verschenen

  Zoebkov geeft Rusland 1e bobsleegoud in 26 jaar

  Aleksandr Zoebkov (39) schrijft Russische geschiedenis in de tweemansbob.

  Aleksandr Zoebkov en Aleskej Vojevoda hebben de bobsleehal in Sotsji doen ontploffen. De Russische favorieten snelden naar de olympische titel in de tweemansbob. En dat was van 1988 geleden. Het zilver was voor de zwitser Beat Hefti, het brons voor de Amerikaan Steven Holcomb.

  Stuurman Zoebkov en remmer Vojevoda waren een klasse sterker dan de tegenstand op hun thuisbaan. In alle vier de runs hadden ze de snelste tijd.

  Hun start is niet de beste, maar ze maken onderweg veel goed. Zoebkov, 39, en Vojevoda, 33, vormen al jaren een duo en doen het telkens beter op de Spelen: in Turijn waren ze vierde, in Vancouver derde. In eigen land is het er knal op.

  De strijd om de andere medailles was spannender. Uiteindelijk trokken de Zwitsers aan het langste eind voor het zilver. Beat Hefti kan na drie keer brons eindelijk zilver in zijn trofeeënkast hangen.

  Steven Holcomb had de VS graag voor het eerst in 78 jaar nog eens tweemansgoud bezorgd, vier jaar nadat hij in Vancouver al een punt had gezet achter een goudloze periode van 62 jaar. Maar hij was heel blij met brons. Met amper drie honderdsten hielden de Amerikanen de tweede Russische ploeg van het podium.

  Duitsland stelde teleur. Sinds 2002 hadden zij telkens het goud (in 2006 en 2010 met de legendarische André Lange), maar in Sotsji werd Francesco Friedrich pas achtste. Zoebkov kan net als Lange in Turijn ook nog de viermansbob winnen.