• home
 • video
 • pas verschenen

  VS-duo Davis/White pakt dansgoud met enkele tienen

  Meryl Davis en Charlie White zijn al twee jaar ongeslagen.

  Meryl Davis en Charlie White hebben geen steek laten vallen in de vrije dans en zijn de verdiende winnaars van het eerste kunstschaatsgoud voor de Verenigde Staten voor een duo. In een heel knappe finale hielden ze met enkele tienen hun Canadese concurrenten en trainingspartners Tessa Virtue en Scott Moir bijna 5 punten achter zich. Het brons was voor Rusland na een mooie prestatie van Jelena Ilinich en Nikita Katsalapov.

  14 keer al ging het individuele goud in de olympische geschiedenis naar de VS, mooi verdeeld over de mannen en de vrouwen. Maar met het duo Meryl Davis en Charlie White kon het bijna niet misgaan deze keer.

  De nummers twee van Vancouver - achter Virtue en Moir - hadden de voorbije twee jaar niet meer verloren. En in de teamcompetitie vorige week staken de wereldkampioenen van 2011 en 2013 er in de korte en vrije dans met kop en schouders bovenuit.

  Die suprematie toonden ze ook gisteren in de korte en vandaag in de vrije dans. Op de tonen van "Scheherazade" zweefden ze net dat ietsje gracieuzer en eleganter over het ijs in het Iceberg Skating Palace. Voor hun choreografie en timing kregen ze de enige tienen van de avond, voor hun uitvoering 9,93 punten.

  "We zijn een beetje in shock. Ik weet niet wat we nu voelen. Het viel allemaal in zijn plooi. We kunnen het niet geloven", vatte Davis haar emoties samen. "Hier hebben we 17 jaar hard voor gewerkt", voegde Davis eraan toe.

  Met Ilinich en Katsapalov stond niet het verwachte Russische duo Borbrova-Solovijev op het podium. Maar de twee youngsters zorgden ervoor dat Rusland sinds de invoering van het ijsdansen op het olympische programma  in 1976 telkens op het podium stond.