• home
 • video
 • pas verschenen

  Om naar uit te kijken: wie van de 3 pakt 3 keer goud?

  Martin Fourcade kan de Franse skigrootheid Jean-Claude Killy evenaren.

  Biatleten Martin Fourcade en Darja Domratsjeva en schansspringer Kamil Stoch kunnen vandaag hun derde titel van deze Winterspelen veroveren. En in de tweemansbob en het ijsdansen willen de Verenigde Staten graag hun geschiedenisboeken herschrijven.

  Martin Fourcade (biatlon - 15 km massastart)

  Martin Fourcade wil de Franse skigrootheid Jean-Claude Killy evenaren met een derde gouden medaille op dezelfde Spelen. Killy won in 1968 de afdaling, de reuzenslalom en de slalom. Fourcade won al de achtervolging en de individuele race. De massastart werd met een dag uitgesteld door de mist.

  Om Ole Einar Bjørndalen te evenaren zal Fourcade (25) wel nog wat jaren moeten voortdoen. De 40-jarige Noor mikt op zijn 13e olympische medaille, wat hem alleen recordhouder zou maken. Met twaalf stuks doet hij even goed als zijn landgenoot Bjørn Dæhlie. Die heeft wel acht keer goud, Bjørndalen nog maar zeven.

  Darja Domratsjeva (biatlon - 12,5 km massastart)

  Ook de Wit-Russin Darja Domratsjeva gaat voor een derde gouden biatlonmedaille in Sotsji na haar titels in de achtervolging en de individuele race. Ze kan de eerste biatlete worden die daar in één editie in slaagt.

  Vier vrouwen deden het haar al eens voor in een individueel event: de Finse langlaufster Marja-Liisa Kirvesniemi (in 1984), de Nederlandse schaatsster Yvonne van Gennip (in 1988) en de Kroatische skiester Janica Kostelic (in 2002). De Russische schaatsster Lidia Skoblikova pakte er in 1964 zelfs vier.

  Kamil Stoch (schansspringen - teamevent grote schans)

  De Pool Kamil Stoch kan de tweede schansspringer in de geschiedenis worden die drie keer goud haalt. De kleine schans, de grote schans en de teamcompetitie winnen kon alleen nog maar de Fin Matti Nykänen in 1988 (video boven).

  Stoch won al twee keer individueel goud, maar beseft dat het moeilijk wordt. Polen had drie springers in de top 15 in de individuele competitie en  wordt samen met Japan, Duitsland en Oostenrijk als podiumkandidaat gezien.

  Aleksej Grisjin (freestyle skiën - aerials)

  Het kan een Wit-Russisch feestje worden vandaag. Aleksej Grisjin, de nationale held die vier jaar geleden Wit-Rusland de allereerste gouden medaille op een Winterspelen bezorgde, doet weer een gooi naar goud. Grisjin won ook al brons in 2002. En Wit-Rusland heeft nog een ijzer in het vuur. Want met Dmitri Dasjinski komt ook de zilveren medaille van 2006 in actie.

  Nate Holland (snowboard - cross)

  Derde keer, goede keer? Het lukte niet voor de Amerikaanse Lindsey Jacobellis in de snowboardcross bij de vrouwen. Kan haar landgenoot Nate Holland het wel voor elkaar krijgen? De winnaar van de laatste twee crossevents op de X Games, in 2012 en 2014, werd 14e in Turijn 2006 en vierde in Vancouver 2010.

  Meryl Davis/Charlie White (kunstschaatsen - ijsdansen)

  Zeven keer al bij de vrouwen en evenveel keer bij de mannen wonnen de Verenigde Staten al goud, maar nog nooit in het paarrijden of ijsdansen. Het duo Meryl Davis en Charlie White moet daar verandering in brengen.

  Davis en White verloren de voorbije twee jaar niet meer en waren eerder al in deze Spelen in de teamcompetitie de beste in de korte en vrije dans, voor de Canadezen Tessa Virtue en Scott Moir. Virtue en Moir wonnen goud in Vancouver, Davis en White pakten zilver. Onder hun tweetjes verdeelden ze 18 van de laatste 20 topcompetities.

  Steven Holcomb (bobslee - tweemansbob)

  In Vancouver was het 62 jaar geleden dat de Amerikaanse viermansbob nog eens goud won. Steven Holcomb bracht een einde aan die periode. En nu heeft Holcomb een nieuwe missie: voor het eerst in 78 jaar de VS het goud bezorgen in de tweemansbob. Maar dat zal niet makkelijk worden. Na de eerste twee runs ligt Holcomb op een derde plek op drie tienden van thuisfavoriet Aleksandr Zoebkov. Rusland wacht al sinds 1988.