• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Legear: "In juni vertrek ik gratis bij Grozny"

  Legear gaf op 26 december de aftrap van Anderlecht-Zulte Waregem.

  Na 2,5 jaar in Rusland bij Terek Grozny is het voor Jonathan Legear genoeg geweest. Het contract van de flankspeler loopt in juni af en hij zal dat niet verlengen. "Had ik alles op voorhand geweten, ik was bij Anderlecht gebleven."

  Legear vertrok in de zomer van 2011, vlak voor de transfermarkt dicht ging, van Brussel naar Grozny, hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Zijn bankrekening voer er wel bij. "Dat krijg ik constant te horen", zegt Legear in Voetbalmagazine.

  "Mijn salaris is uiteraard in orde, maar ik heb wel afgezien. Ik heb nochtans een sterk karakter en laat me niet snel ontmoedigen, maar toen... Had ik op voorhand geweten wat me te wachten stond in Grozny, ik had er nooit getekend, dik salaris of niet."

  Ruim een jaar geleden zei Legear al eens dat hij had afgezien in Rusland, maar dat het toen beter ging. Maar nu klinkt hij anders. "Ik heb prima momenten gekend en ben geen zwartkijker, maar ik heb me nooit echt kunnen aanpassen. Niet op het veld en niet ernaast."

  "Pas toen ik hier kwam, besefte ik wat me te wachten stond. Op de luchthaven had ik al zin om terug te vliegen. Wel veertig keer heb ik mijn makelaar gebeld." Was hij voor hij tekende nooit in Grozny geweest dan? "Nee, het ging allemaal veel te snel. Grozny willigde al mijn eisen in en ik heb in Brussel getekend."

  "Maar goed, ik ben een prof en ik leer hier ook uit. Ik vind het alleen jammer dat ik niet meer tijd met mijn naasten kan doorbrengen. Ik heb mijn zoontje in vier maanden tijd maar tien dagen gezien. Denk maar niet dat geld alles goedmaakt."

  "Zelfs interesse van achtstefinalisten in de Champions League"

  Het contract van Legear loopt in juni af en voor hem is het klaar als een klontje: hij begint aan zijn laatste maanden in Grozny. "Ik ben een man van mijn woord en wil de club die zoveel voor mij betaald heeft, iets teruggeven", zegt Legear. "Ik heb aanbiedingen om in januari te vertrekken, maar ik heb gezegd dat ik de competitie wil uitdoen in Rusland."

  Maar in juni is hij dus weg. "Ja, en ik heb al aanbiedingen. Er zijn zelfs twee ploegen die in de achtste finales van de Champions League zitten die interesse toonden. Dat had ik niet verwacht, want velen zeiden dat ik me in Rusland begraven had."

  "Het EK in 2016 is een doel"

  Legear is intussen ook helemaal uit beeld verdwenen bij de Rode Duivels. Droomt hij stiekem nog van het WK in Brazilië? "Niet van Brazilië, dat is geen doel", zegt hij. "Wel het EK in Frankrijk in 2016 en het WK in Qatar. In 2016 ben ik 28, dat is nog niet te oud."

  "Ik hou mezelf voor dat, gezien het grote aantal Rode Duivels die niet bij hun club spelen, ik een kans maak. Op voorwaarde dat ik mijn niveau van bij Anderlecht haal. Ik zeg niet dat ik titularis zou zijn, maar wel een van de 23."