• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Marc Willems: "Dit was echte Super Sunday"

  Zowel de Red Dragons als de Yellow Tigers konden een feestje bouwen.

  Wanneer in de toekomst een boek over het Belgische volleybal gepubliceerd wordt zal volgende passage wellicht niet ontbreken: zondag 5 januari 2014 was Super Sunday, want die dag konden beide nationale teams zich na 35 jaar nog eens plaatsen voor het WK.

  We willen voorzichtig blijven in het gebruik van "dure" woorden, maar wat zich in Parijs en Lodz heeft afgespeeld mag toch het predicaat “historisch” krijgen. De Red Dragons versloegen de Fransen, vijfde op het afgelopen EK (waar ze de latere winnaar Rusland deden wankelen).

  Vital Heynen (die men toch enige kennis van het spelletje mag toedichten) zei vooraf dat hij de Belgen 30% kans gaf zich tegen de Fransen te plaatsen “en dan ben ik nog héél optimistisch” voegde hij er aan toe.

  Maar kijk, de Red Dragons domineerden in Parijs en de Fransen mogen van geluk spreken dat er na de 1-2 stand (toen België mathematisch zeker was van een WK-ticket) wat decompressie was bij de Dragons, anders was het 1-3 geworden.

  En dat zijn de woorden van Dominique Baeyens, niet meteen iemand die bekend staat om zijn grootspraak. De bijwijlen arrogante Fransen zijn er in september in Polen ook bij op het WK, met dank aan “les petits Belges”.

  Sprookjes bestaan niet

  In Polen werd wél geweend. Liefst 14.000 toeschouwers vulden de indrukwekkende arena in Lodz. Volleybal is in Polen immers ploegsport nummer 1 en ontzettend populair. De Polen hadden een aantal vedetten (zoals Glinka) terug naar het nationale team gehaald om de WK-kwalificatie af te dwingen.

  Maar onze jonge Yellow Tigers, weer gedirigeerd door een onnavolgbare Frauke Dirickx, gaven de Polen een droge 0-3 pandoering. Straf, héél straf. De Yellow Tigers trekken eind september naar het WK in Italië, volleyballand Polen is er niet bij.

  Geloof me, overal (en nu ook buiten Europa) wordt de vraag gesteld : "Wat gebeurt daar in dat kleine België?" Is dit een sprookje? Neen, want sprookjes bestaan niet. Wat de nationale volleyploegen dit weekend realiseerden is gewoon de volgende stap in een ontwikkeling die al even aan de gang is.

  Het is het resultaat van talent, maar vooral van vele jaren hard en gestructureerd werken. Deelname aan het WK is ontzettend belangrijk voor de toekomst. Er kunnen punten vergaard worden voor de ranking en op die manier komt het grote doel – deelname aan de Olympische Spelen – ook weer een stapje dichterbij.

  "EK-medaille is hoger dan plaatsing voor WK"

  Maar volleyballers blijven (tenminste buiten het veld) met de voetjes op de grond. Op de vraag of hij dit nu als de belangrijkste prestatie van de Yellow Tigers inschatte, antwoordde coach Gert Vande Broek : "Neen, een EK-medaille moet je altijd hoger inschatten dan plaatsing voor een WK, dat zou voor elke sport moeten gelden." En daarmee is alles dan weer in het juiste perspectief geplaatst.

  Marc Willems