• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Zuid-Korea

  • Bijnaam: Taegeuk Warriors
  • FIFA-ranglijst: 57
  • Hoogste plaats: 17 (1998)
  • Aantal WK-deelnames: 8
  • Beste resultaat: vierde (2002)
  • Het WK in Brazilië wordt de achtste eindstrijd op rij voor de Zuid-Koreanen.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 250-1

  WK-selectie:

  • Doel (3): Jung Sung-ryong (Suwon Bluewings), Kim Seung-gyu (Ulsan Hyundai), Lee Bum-young (Busan IPark)
  • Verdediging (8): Kim Jin-su (Albirex Niigata), Kim Young-gwon (Guangzhou Evergrande), Yoon Suk-young (QPR), Hwang Seok-ho (Hiroshima Sanfrecce), Hong Jeong-ho (Augsburg), Kwak Tae-hwi (Al Hilal), Lee Yong (Ulsan Hyundai), Kim Chang-su (Kashiwa Reysol)
  • Middenveld (8): Ki Sung-yueng (Sunderland), Ha Dae-sung (Beijing Guoan), Han Kook-young (Kashiwa Reysol), Park Jong-woo (Guangzhou R&F), Kim Bo-kyung (Cardiff City), Lee Chung-yong (Bolton Wanderers), Ji Dong-won (Augsburg), Son Heung-min (Bayer Leverkusen)
  • Aanval (4): Koo Ja-cheol (FSV Mainz 05), Lee Keun-ho (Sangju Sangmu), Park Chu-young (Watford), Kim Shin-wook (Ulsan Hyundai)

  Sleutelspeler: Son Heung-min

  • Son Heung-min (21): Ondanks zijn jonge leeftijd is Son goed op weg om de vedette van de Zuid-Koreaanse ploeg te worden. Son, die zowel als aanvallende middenvelder als spits uit de voeten kan, werd al op 16-jarige leeftijd naar de jeugdacademie van Hamburg gehaald. Sinds zijn transfer naar Leverkusen deze zomer scoorde Son al 6 keer in 11 wedstrijden.
  • Andere belangrijke spelers zijn Koo Ja-cheol (aanvaller) en Jo Dong-won (middenvelder).

  Belgische link: Seol Ki-Hyeon

  Seol Ki-Hyeon werd in 2000 door Antwerp als eerste Zuid-Koreaan in de Belgische competitie voorgesteld. De spits toonde meteen zijn neus voor goals en verkaste het seizoen erop naar Anderlecht, waar hij door Antheunis tot linksbuiten werd omgevormd. Seol scoorde in totaal 19 keer voor zijn nationale ploeg en maakte deel uit van de succesvolle lichting die in 2002 de halve finale op het WK haalde.

  Bondscoach: Hong Myung-bo

  Als recordinternational was Myung-bo er in 2002 als speler bij toen Zuid-Korea onder Guus Hiddink vierde eindigde op het WK. Als assistent van Hiddink bij Anzji leerde Hong de stiel. Bovendien maakte hij indruk als trainer van de Zuid-Koreaanse U23, waarmee hij op de Olympische Spelen in Londen brons behaalde.

  Zo raakte Zuid-Korea op het WK

  Zuid-Korea gaf op de laatste speeldag in kwalificatiepoule B de leidersplaats nog uit handen tegen Iran. Eerder had het ook kostbare punten laten liggen bij Libanon, maar met een beter doelsaldo en beter onderling resultaat verwees het Oezbekistan toch naar de derde plaats.

  Zuid-Korea tegen België

  België trof Zuid-Korea al op twee WK-eindrondes. In 1990 openden de Rode Duivels dankzij twee wereldgoals met een zege tegen de Aziaten. In 1998 betekende een 1-1-gelijkspel de uitschakeling. Een jaar later won Zuid-Korea tijdens een een vriendschappelijk internationaal toernooi. Bekijk de twee WK-wedstrijden hieronder.

  WK 1998 (1-1):

  WK 1990 (2-0):