Ga naar de inhoud

Hoe kunnen Belgische teams Europees overwinteren?

 vr 8 november 2013 00:05
Racing Genk staat met een been in de volgende ronde.
Met nog twee speeldagen op het programma in de Champions League en de Europa League kunnen Racing Genk, Zulte Waregem en Anderlecht nog Europees overwinteren. Standard is uitgeschakeld. Een overzicht van de scenario's.

Racing Genk

Van alle Belgische ploegen staat Racing Genk er met voorsprong het beste voor. De Limburgers zijn zeker van de volgende ronde van de Europa League als:

  • Ze nog een van hun twee resterende wedstrijden winnen.
  • OF: Rapid Wenen en FC Thun op de volgende speeldag gelijk spelen.
  • OF: Ze gelijk spelen tegen Kiev, en Wenen van Thun wint of (als Thun van Wenen wint) op de slotspeeldag gelijk spelen in Thun of verliezen met 1 goal verschil (maar niet met 1-0).

Zulte Waregem

Zulte Waregem staat met vier punten derde in groep D. De ploeg is zeker van Europees voetbal na de winter als:

  • Het wint van Wigan en op de slotspeeldag tegen Kazan niet slechter doet dan Wigan tegen Maribor.
  • Het gelijk speelt tegen Wigan en op de slotspeeldag wint van Kazan én Wigan verliest van Maribor (op voorwaarde dat Maribor op de voorlaatste speeldag niet wint van Kazan).

Anderlecht

Theoretisch kan Anderlecht zich nog plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League. Dan moet paars-wit zelf zeker winnen van Benfica en Olympiakos. Maar zelfs dan moet Anderlecht rekenen op de tegenstand. Zo mag Olympiakos geen punt pakken tegen PSG. Paars-wit moet zelf ook met meer dan 0-3 winnen van de Grieken. 

Ook in de Europa League kan Anderlecht nog doorstoten. De ploeg van John van den Brom moet daarvoor derde worden in groep C. Daarvoor moet het zeker winnen van Benfica op de volgende speeldag en moet het op de laatste speeldag tegen Olympiakos minstens een punt meer halen dan Benfica tegen PSG.

Standard

Na het verlies tegen Salzburg zit de Europese campagne voor Standard er sowieso op.