Ga naar de inhoud

Vergeten stadions: van Winterslag tot Highbury

 do 7 november 2013 10:00
Op deze plaats (Winterslag) staan intussen woningen.
Net op het moment dat de Bosuil zijn 90e verjaardag viert, wordt het tijdelijk gesloten. Stadions als Rocourt (Club Luik), het Veltwijckpark (Germinal Ekeren) en De Meer (Ajax) behoren intussen al een tijdje tot het verleden. Een overzicht.

Winterslag aan de Noordlaan in Genk

Op 1 juli 1988 fusioneerden KFC Winterslag en Thor Waterschei tot Racing Genk. De fusieclub nam het stamnummer 322 van Winterslag over. Op de plaats van het stadion van Waterschei werd de Cristal Arena gebouwd. Het stadion van de "Vieze Mannen van Winterslag" aan de Noordlaan moest plaatsmaken voor woningen. Maar die plannen zijn uiteindelijk niet doorgegaan.

Pierre Denier, nu assistent-coach bij Racing Genk, is een oud-speler van KFC Winterslag.

Veltwijckpark: thuisbasis van Germinal Ekeren

Het Veltwijckpark is een park in het Antwerpse district Ekeren. In het park ligt het voormalige voetbalstadion van Germinal Ekeren. Als gevolg van klachten van de omwonenden werd het stadion afgebroken. Zij vonden dat het stadion hinder opleverde en voor een stuk op natuurgebied lag. Nu staan enkel de doelpalen nog recht in Ekeren.

Speelden in het Veltwijckpark: Jos Daerden, Mike Verstraeten, Eddy Snelders, Eric Deflandre, Thomasz Radzinski, Günther Hofmans en Simon Tahamata.

Rocourt: thuisbasis van Club Luik

Het Stade Vélodrome de Rocourt was zowel een stadion als een wielerpiste in Luik. Het was decennialang de thuisbasis van RFC Liégeois en fungeerde ook vier keer als aankomstplaats voor het wereldkampioenschap wielrennen (1950, 1957, 1963 en 1975).

Het werd afgebroken en in de plaats werd een nieuw bioscoopcomplex opgericht. Van het stadion bleef slechts een gedenksteen in de muur van de Kinepolis over.

De Meer: thuisbasis van Ajax

Stadion De Meer, kortweg De Meer, was een voetbalstadion aan de Middenweg 401 in de Watergraafsmeer in Amsterdam. Tussen 1934 en 1996 was het de thuishaven van Ajax.

Het stadion begon stilaan uit zijn voegen te barsten en omwille van veiligheidsredenen werden er verhuisplannen gemaakt. De laatste wedstrijd in De Meer werd gespeeld op 28 april 1996 tegen Willem II. Het laatste doelpunt staat op naam van Willem II-speler Jack de Gier.

De Meer: een strooiweide op de plaats van het stadion

Het Jules Ottenstadion: thuishaven van AA Gent

Het Jules Ottenstadion was vanaf 1920 het thuisstadion van voetbalclub AA Gent. In de zomer van dit jaar verhuisden de Buffalo's naar de gloednieuwe Ghelamco Arena.

Intussen wordt het stadion stuk voor stuk afgebroken. Tegen het einde van het jaar moeten die werden voltooid zijn. Het Jules Ottenstadion zal plaatsmaken voor een woonwijk.

Wembley

Wembley is een stadion in de wijk Wembley in het noordwesten van Londen. Het stadion was de thuisbasis van het Engelse voetbalelftal en werd gebruikt voor bekerfinales. Het was ook het decor van de finales van het WK voetbal 1966 en het EK 1996.

Maar ook popconcerten vonden er plaats. Live Aid, Queen, Rolling Stones, ABBA en Elton John vulden het stadion.

Van 2000 tot 2007 werd Wembley verbouwd. Sindsdien heeft het een capaciteit van 90.000 plaatsen, ongeveer 5.000 meer dan het oude stadion.
 

Highbury: thuisbasis van Arsenal

Highbury is een wijk in Londen waar het oude stadion van Arsenal gelegen was. Het stadion was de thuisbasis van Arsenal vanaf september 1913 tot mei 2006.

Omdat de club het stadion maar beperkt kon uitbreiden, koos het ervoor om te verhuizen naar het Emirates Stadium. Op de plaats van het oude stadion staan intussen woningen.

Het oude Heizelstadion (1927):