• home
 • video
 • pas verschenen

  Olympische fakkel schiet de ruimte in

  Een Sojoezraket op olympische missie.

  Drie maanden voor de start van de Olympische Winterspelen in Sotsji brengt de olympische fakkel een bezoekje aan het internationaal ruimtestation ISS. Een Sojoezraket schoot de toorts de ruimte in.

  Het is de derde keer dat de olympische fakkel de aarde verlaat. Ook voor de Olympische Spelen van Atlanta (1996) en Sydney (2000) schoot de toorts de ruimte in.

  Uit veiligheidsoverwegingen brandt de vlam niet tijdens de vlucht. Zaterdag zal de vlam wel flikkeren voor een ruimtewandeling, een primeur. In de nacht van zondag op maandag keert de olympische fakkel terug naar de aarde.

  Daarna duikt het olympische vuur nog naar de bodem van het Bajkalmeer, het diepste meer ter wereld (1.642 meter). En een paar dagen voor de openingsceremonie van de Winterspelen in Sotsji gaat de fakkel naar de top van de Elbroes, met 5.642 meter de hoogste berg van Europa. Eerder voer de fakkel al met een ijsbreker naar de Noordpool.