• home
 • video
 • pas verschenen

  Wordt WK-stadion omgebouwd tot gevangenis?

  Een gloednieuw voetbalstadion met 44.000 zitjes ombouwen tot een gevangenis. Al te gek? Niet in Brazilië. Een rechter wil dat het WK-stadion in Manaus na het Wereldkampioenschap dienst doet als gevangenis.

  Voor het WK volgend jaar wordt in Manaus een nieuw stadion van 275 miljoen dollar neergepoot. Er staan slechts vier WK-wedstrijden gepland in Manaus en de stad telt geen enkel voetbalclub van niveau. Om het stadion na het WK alsnog te kunnen gebruiken, wordt naar een nieuwe invulling gezocht.

  Rechter Sabino Marques stelt voor het complex als detentiecentrum voor gevangenen te gaan gebruiken. Een voorstel dat gesteund wordt door de juridische dienst van de provincie.
   

  In Brazilië is er al heel wat protest geweest tegen het Wereldkampioenschap dat er volgend jaar zal plaatsvinden. Hoewel de organisatie van een WK slechts acht stadions vereist, besliste Brazilië toch twaalf gaststeden aan te wijzen. Tot groot ongenoegen van de bevolking die klaagt over het slechte openbaar vervoer.

  Wat er na het WK met de verschillende stadions moet gebeuren is niet helemaal duidelijk. De minister van Sport heeft gezegd dat ze moeten omgevormd worden tot "complexen voor sportieve en non-sportieve evenementen."