• home
 • video
 • pas verschenen

  Dilemma's voor Wuyts, Smeets en Vandegoor

  Mart Smeets en Michel Wuyts kennen elkaar al meer dan 20 jaar

  Michel Wuyts en Mart Smeets hebben de handen in elkaar geslagen. De wielerstemmen van de Lage Lagen verzamelden in een boek feiten, analyses en anekdotes over de (volgens hen) beste 20 Belgische en Nederlandse renners. Christophe Vandegoor schreef interviews met de beide kenners uit en Sporza trok naar de voorstelling met dilemma's.

  Dilemma 1: Van Springel of Janssen

  Wuyts: "Jan Janssen. Het doet me pijn omdat ik Van Springel hoog inschat, maar Jan werd wereldkampioen, won Vuelta en Tour en speelde mee voor winst in alle klassiekers."

  Smeets: "Jan Janssen. Hij is de eerste Nederlander die zijn land wakker maakte als het om succes ging."

  Vandegoor: "Van Springel. Ik kiest vanuit het medevoelen voor de Vlaamse underdog die nog de Tour van 1968 verloor."

  Dilemma 2: Van Impe of Zoetemelk

  Vandegoor: Van Impe. Het is een schande dat hij bij de verkiezing van beste klimmer ooit in de Tour achter, ik spreek zijn naam niet uit, Richard V. eindigde. Alleen daarom al kies ik voor hem.
  Smeets: Joop, ik kom voor mijn land op en de eenvoud van Joop

  Dilemma 3: Van den Broeck of Mollema

  Wuyts: "Mollema zegt waar het op staat. Hij is een van de weinigen in het peloton die zijn gal spuwt op dopeurs. Van den Broeck hield zich nog altijd op het vlakke na de bekentenissen van Armstrong. Dat stoorde me wat.

  Humor met Gerrie Kneteman

  Gerrie Kneteman hield wel van een grapje. "Kneteman bracht de mensen graag aan het lachen", haalt Smeets een anekdote boven. "Hij deed het petje van zijn hoofd, zijn broek naar beneden en draaide een drol in zijn petje. Dat gooide hij dan naar de fans in een dorpje. Kun je je voorstellen hoe iedereen toen lachte."