• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Casteels: "Het plaatje zit goed in elkaar"

  Casteels: "We moeten on-Belgisch durven te denken."

  Woensdag beginnen de Belgian Lions aan hun EK tegen Oekraïne. Sporza peilde bij enkele Belgische hoofdrolspelers naar de verwachtingen. "Onze eerste match tegen Oekraïne wordt de sleutelmatch. We moeten in een positieve flow geraken."

  De voorbereiding van de Belgen was er een vol pieken en dalen, met als negatieve uitschieter het forfait van sterkhouder Matt Lojeski. "Toch ben ik tevreden over de voorbereiding. Het plaatje zit goed in elkaar", zegt bondscoach Eddy Casteels.

  "De impact van Lojeski op onze voorbereiding was niet zo groot, maar hij is een supertalent dat het verschil had kunnen maken. Dit EK is trouwens geen eindpunt, maar een begin. In vergelijking met twee jaar geleden is onze groep een stuk jonger."

  België is in een poule met heel wat kleppers ingedeeld, zoals Frankrijk en Duitsland. "Ofwel spelen onze tegenstanders in de NBA ofwel spelen ze in de Euroleague. Stel jezelf dan eens de vragen hoeveel van onze spelers in NBA of Euroleague spelen."

  "Maar we moeten on-Belgisch durven te denken. Als we voor een Himalaya staan durven we er meestal niet aan te beginnen. Maar dat is mijn stijl niet."

  "Als je tegen deze overmacht moet opboksen, zal je er mentaliteit en duelkracht tegenover moeten zetten. Anders moet je niet eens naar Slovenië gaan. Ik ben pas tevreden met de tweede ronde."

  Moors: "Oekraïne wordt de sleutelmatch"

  Roel Moors speelde tegen Tsjechië zijn 100e match als Belgian Lion. "Het is een eer dat ik tot een select clubje toetreed, maar het geeft ook aan dat ik oud word. Dat is toch wat minder."

  "De blessure van Lojeski is een domper. We hebben genoeg alternatieven, maar die zitten op hun tandvlees. Het is ook geen geheim dat we centimeters onder de borden missen. Er zijn gewoon geen grote spelers in België. We moeten dat compenseren met intensiteit", zegt Moors.

  "De opener tegen Oekraïne wordt de sleutelmatch. Je moet winnen om in een positieve flow te raken. Op het vorige EK begonnen we met een zware nederlaag en daarna ging het alleen maar bergaf."

  Hervelle: "Zonder Lojeski wordt het moeilijker"

  Door de afwezigheid van Matt Lojeski is Axel Hervelle de sterspeler bij de Belgen. "Ik ga niet liegen: zonder Matt wordt het moeilijker de tweede ronde te halen."

  "Er zijn veel blessures en de spelers die terugkomen hebben een gebrek aan trainings- en matchritme. Zo is het te hopen dat Beghin snel weer fit is. Hij is ook een cruciale pion. Als iedereen klaar is, zullen we competitief zijn."

  Twee jaar geleden moest Hervelle op de valreep afhaken met een blessure. "Maar ik heb geen revanchegevoelens. Ik heb vooral veel zin. We willen bewijzen dat we bij de beste 12 van Europa horen."