• home
 • video
 • pas verschenen

  "Dat ze flikker of vuile janet roepen, neem ik er maar bij"

  Voetballers van KV en RC Mechelen in 2011 op de Dag tegen Homofobie.

  Het voetbal is een afspiegeling van de maatschappij en toch is homoseksualiteit in die macho-wereld nog een groot taboe. Voor het eerst out een Belgische scheidsrechter zich nu toch als homo. De 39-jarige Gabriel Papanikitas komt uit de kast. "Ik wil me niet laten tegenhouden door de angst", zegt hij in Het Nieuwsblad.

  Papanikitas hanteert al ruim vijftien jaar het scheidsrechtersfluitje in de hoogste regionen van de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond. "Iedereen mag voortaan weten dat ik homo ben, ik wil de omerta doorbreken", zegt de moedige man.

  "Dat ik mezelf tot schietschijf maak, neem ik er maar bij. De supporters zullen nu wel "flikker" en "vuile janet" roepen, maar het is belangrijk dat zo veel mogelijk homoseksuelen in het voetbal zich outen."

  "Zelf heb ik me pas op mijn 28e geout, na de dood van mijn vader. Hij was diepgelovig en zou mijn geaardheid nooit aanvaard hebben."

  "Maar toen ik solliciteerde, heb ik wel meteen gezegd dat ik gay ben. Ik werk voor een begrafenisondernemer en kom in die hoedanigheid dikwijls in de kerk. Die is homo's niet goed gezind."

  Papanikitas mag dan zelf naar buiten treden, hij is niet zinnens collega's of voetballers te "verklikken". "Ik ken het milieu goed en geloof me: er zijn nogal wat homoseksuele voetballers en refs, ook in eerste klasse."

  "Ik ken er twee persoonlijk. Anderen kwam ik al tegen in de Antwerpse homo-dancing Red&Blue. Sommigen van hen zijn getrouwd. Maar ik zal hen niet outen, want zoiets doe je niet."

  Jeurissen: "Je outen is een persoonlijke beslissing"

  Robert Jeurissen reageert in Het Nieuwsblad op de outing van de eerste Belgische homo-scheidsrechter op niveau. "Onze refs zijn daar vrij in", zegt Jeurissen. "Je outen is een persoonlijke beslissing. Je moet wel weten dat supporters misschien onprettige opmerkingen zullen roepen. Dat een homo een prima scheidsrechter kan zijn, heeft de Nederlander John Blankenstein al bewezen. Hij outte zich en had een mooie internationale carrière."