• home
 • video
 • pas verschenen

  Vettel negeert teamorder en wint in Maleisië

  Het podium van Maleisië, met een ongelukkige Mark Webber.

  Sebastian Vettel heeft de Grote Prijs van Maleisië gewonnen. De wereldkampioen neemt ook de WK-leiding over van Kimi Räikkönen, die zevende werd. Toch zal er bij Red Bull nog een hartig woordje gesproken worden, nadat Vettel de teamorders genegeerd had.

  Bij de start lag het circuit van Sepang er nog nat bij. Al in de eerste ronde streelde de neus van Alonso het achterwerk van Vettel. De Spanjaard besloot nog een ronde te wachten om naast zijn neus ineens ook zijn banden te kunnen wisselen. Een compleet foute inschatting, zo bleek, toen de Spanjaard zijn voorvleugel verloor en zijn bolide in het decor parkeerde.

  Vooraan maakte Webber wel de juiste bandenkeuze. De Australiër van Red Bull snelde van de vijfde naar de eerste stek. Ook Lewis Hamilton liet zich intussen opmerken. De Brit reed per abuis de pit binnen van zijn ex-team McLaren, zonder gevolg.

  De Red Bulls domineerden wel de wedstrijd, met Vettel in het spoor van ploegmaat Webber. Het team maande de twee aan om de auto te sparen, tot ongenoegen van Vettel. "Mark is te traag, haal hem uit de weg", zuchtte de Duitser.

  Webber luisterde braafjes, maar Vettel lapte de orders van zijn team aan zijn laars. Na een titanengevecht van twee rondjes waarbij de twee elkaar meermaals op een haar misten, ging Vettel toch voorbij zijn ploegmaat en won.

  Achter de Red Bulls legde Hamilton beslag op de derde plaats. Op het podium viel echter weinig vreugde te rapen. Vooral  Webber stond er met een gezicht op onweer. Ook de teamleiding leek de solo slim van Vettel maar matig te appreciëren.

  "Ik was fout en bied mijn excuses aan"

  • Sebastian Vettel (winnaar): "Door mijn nieuwe banden kon ik naar het einde toe sneller gaan dan Mark, die vooral probeerde zijn banden te sparen. Ik heb de teamorders niet willen negeren. Pas toen Mark me er na de race over sprak, was ik me ervan bewust. Ik heb een fout begaan en bied hem mijn excuses aan. We zullen er intern over praten. Mijn relatie met mijn ploegmaat? Die is heel professioneel, ook al weet iedereen dat we niet elkaars beste vrienden zijn."
  • Mark Webber (tweede): "Onze strategie was goed, we controleerden de wedstrijd. Ik heb gedaan wat het team vroeg, maar Sebastian heeft zijn eigen beslissing genomen. Dit is niet de leukste manier om een Grote Prijs te rijden."