• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen: "Ik moet nu kalm blijven"

  Tom Boonen gaf op in Gent-Wevelgem na een val.

  Het voorjaar van Tom Boonen lijkt wel vervloekt. Een week voor de Ronde van Vlaanderen is Boonen ten val gekomen in Gent-Wevelgem. Hij gaf wat later op. "Mijn knie is gezwollen en doet pijn", zegt hij.

  Op 65 kilometer van de finish, vlak voor de eerste passage van de Kemmelberg, liet Boonen zich verrassen door een verhoogd trottoir. Hij bleef aangeslagen liggen en tastte naar zijn rechterknie.

  Na wat gedraal stapte Boonen toch weer op de fiets, maar op de eerste meters van de Kemmelberg wist de spits van Omega Pharma-Quick Step genoeg: hij gaf er de brui aan.

  Fabian Cancellara en Geraint Thomas hadden het op dat moment ook al voor bekeken gehouden. Cancellara, vrijdag nog glansrijk winnaar van de E3, stapte af tijdens de bevoorrading.

  Boonen: "Het is afwachten hoe mijn knie reageert"

  Tom Boonen wou eerst niet veel zeggen na zijn opgave, maar een paar uur na de wedstrijd kwam hij wel terug op de val.

  "Ik wou vlak voor de Kemmelberg op het laatste moment naar voren springen, om zo weinig mogelijk energie te verspillen. Een renner passeerde me, waardoor ik de stoeprand raakte. Ik had niet genoeg ruimte om er nog op te springen. Ik raakte de rand met mijn voorwiel en ging hard onderuit", vertelt Boonen.

  "Mijn knie raakte als eerste de grond. Ze is gezwollen en doet pijn. We moeten zien hoe ze reageert, maar het is nu vooral belangrijk om kalm te blijven."

  "Op het moment van mijn val hadden we de koers goed onder controle. Na de Kemmelberg wilden we een beslissing forceren, maar het geluk was niet aan onze zijde. Helaas", zegt Boonen.

  Peeters: "Afwachten tot diagnose maandag"

  In het Omega Pharma-Quick Step-kamp weigeren ze voorbarige conclusies te trekken na de val van Boonen. "We zullen maandag de diagnose maken", zegt ploegleider Wilfried Peeters.

  "Het was een stomme val. Vlak voor de Kemmelberg geraakte Tom in het gootje. Iemand wil op het trottoir springen en raakt zijn achterwiel. We hebben geprobeerd om hem nog op de fiets te zetten, maar het kalf was al verdronken. Natuurlijk hypothekeert deze val het vervolg van het voorjaar, maar wat kunnen we doen?"

  Als Boonen niet te veel hinder ondervindt van zijn val, start hij mogelijk in de Driedaagse De Panne. "Dat is een optie", bevestigt manager Patrick Lefevere. "Hij heeft de kilometers nodig."