• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Veldkamp: "Wil graag langer met Swings werken"

  Bart Veldkamp: "Swings kan medaille pakken op WK afstanden".

  Bart Swings heeft afgelopen weekend hoge ogen gegooid met zijn derde plaatst op het WK allround schaatsen. Bart Veldkamp is vol lof over onze landgenoot. "Hij kan een medaille pakken op de Olympische Spelen", zegt hij.

  "Bart Swings heeft de mogelijkheden om ook op het podium te eindigen op het WK afstanden", zegt oud-kampioen Bart Veldkamp, die Swings de techniek bijbrengt.

  "Maar op het WK afstanden komen alle specialisten het ijs op. En die zijn aan mekaar gewaagd. Met een hele goeie race kan Bart tweede worden in Sotsji, maar even goed vijfde. Hij behoort zeker tot de medaillekandidaten."

  "Ik begeleid Bart in de voorbereiding naar het WK: in Erfurt en Heerenveen. Daar schaven we aan zijn racetactiek en -techniek. Op het WK afstanden in Sotsji zal ik er helaas niet bij zijn."

  Veldkamp weet waar hij de volgende weken aan moet werken met Swings. "Hij moet zijn race vlotter openen", zegt de Nederlander met een Belgisch paspoort. "Hij moet vanaf het begin harder durven te rijden, maar dat heeft alles met wedstrijdervaring te maken. Elke race die hij schaatst zal hij beter worden."

  Veldkamp heeft nu een beperkt contract als techniekcoach. "We zijn nu aan het bespreken hoe we intensiever kunnen samenwerken. Ik vind het prettig om met een superatleet als Swings te kunnen trainen. Ook met zijn vaste coach Jelle Spruyt is het aangenaam werken."

  Coach Jelle Spruyt: "We willen naar de top"

  Bart Veldkamp is de man die Bart Swings begeleidt op het technische vlak. Jelle Spruyt is Swings' coach. "De derde plaats is ook voor ons een verrassing", zegt Spruyt.

  "We piekten naar het WK afstanden van volgende maand. Bovendien zat Swings de laatste weken vooral met zijn neus in de boeken. Een bronzen plak is erg leuk, maar daarvoor hebben we niet de overstap gemaakt van het skeeleren. We willen naar de top. Die weg is nog lang, maar wel ons grote doel."

  Mart Smeets: "Swings heeft heel veel mogelijkheden"

  NOS-coryfee Mart Smeets is ook danig onder de indruk van Bart Swings. "Ik schat zijn mogelijkheden erg hoog in", vertelt hij aan Radio 1. "Ik zou de Brabançonne al uit het hoofd leren. Jullie kijken elke winter naar mannen op een fiets in de modder. Wij duiken een ijshal in met blaasmuziek. Nu rijdt er plots een Belg mee die nog studeert ook. Dat vind ik erg leuk aan hem."

  "Allrounders zijn ook een uitstervend ras in het schaatsen. Met de Olympische Spelen voor de deur zal Swings moeten kiezen en dan denk ik aan de 1.500 en de 5.000 meter."