Ga naar de inhoud

"Geen aanwijzing dat België betrokken is"

 ma 4 februari 2013 12:21
Europol voert "het grootste onderzoek naar voetbalomkoping".
De Europese politieorganisatie Europol heeft een criminele organisatie blootgelegd die de voorbije jaren 380 voetbalwedstrijden "regelde" in Europa. Het gaat om de periode tussen 2008 en 2011. Voetbaljournalist Jan Hauspie is specialist in de materie. Volgens hem is er geen aanwijzing dat dit "nieuwe" netwerk ook in België actief was.

"Het grootste onderzoek naar voetbalomkoping", zo noemde Europol-baas Rob Wainwright zijn actie op een persmeeting in Den Haag. Vandaag stelde hij zijn conclusies voor. Het onderzoek bekeek de periode 2008-2011.

Europol identificeerde ongeveer 425 corrupte scheidsrechters, bestuurders, spelers en criminelen in 15 landen. Het zou onder meer gaan om WK- en EK-kwalificatiematchen en duels uit de Champions League en verschillende hoogste afdelingen uit topcompetities.

"Dit is een zwarte dag voor het Europese voetbal. We ontdekten fraude op een nooit geziene schaal. Dit is een probleem voor de integriteit van het voetbal in Europa", zegt Wainwright.

"Dit is het werk van een misdaadorganisatie in Azië die samenwerkt met criminele netwerken in Europa, en heeft al miljoenen euro's winst opgeleverd." In het onderzoek, dat anderhalf jaar aan de gang is, zijn al 50 arrestaties verricht.

Om juridische redenen worden de betrokken matchen én ploegen niet bekendgemaakt. Met de Belgische voetbalbond nam Europol alvast geen contact op, laat de KBVB weten.

Naast 380 matchen in Europa zouden er ook 300 buiten Europa omgekocht zijn. "We vrezen dat dit maar het topje van de ijsberg is", luidt het. Europol gaf ook enkele financiële details. De politiedienst ontdekte 8 miljoen euro aan gokwinsten en 2 miljoen euro voor het omkopen van spelers en officials. Per match had de organisatie tot 100.000 euro veil om de uitkomst te kopen.

Hauspie: "Nieuw is alleen dat het probleem wereldwijd is"

Volgens voetbaljournalist Jan Hauspie (Voetbal Magazine) is er voorlopig geen enkele aanwijzing dat België betrokken is bij dit nieuwe onderzoek. "Nieuw is alleen dat het probleem wereldwijd is", duidt Hauspie de complexe materie.

"Europol noemt geen matchen, ploegen of betrokkenen ", zegt Hauspie. "En dit staat los van wat we al wisten; namelijk een proces in Bochum over meer dan 300 matchen en daar is een klein Belgisch luik bij."

"Dat ging toen over negen à tien matchen die in ons land verkocht zouden zijn en heeft niks te maken met de resultaten die Europol nu bekendmaakt. Maar goed, ik volg die zaken al jaren. Het staat vast dat dit een gigantisch probleem is."