• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanendert: "Top 10 in Tour kan met betere tijdrit"

  Jelle Vanendert en ploegleider Mario Aerts op de wielerpiste in Gent.

  Lotto-Belisol is vrijdag neergestreken op de Gentse wielerpiste. In samenwerking met Energy Lab, het trainingsbegeleidingscentrum van coach Paul Van den Bosch, werden de tijdritposities geoptimaliseerd. Onder meer Jelle Vanendert heeft baat bij een betere tijdrit.

  "Er wordt vaak gedacht dat ik niet geprobeerd heb om mijn tijdrijden te verbeteren, maar het tegendeel is waar. Ik heb samengewerkt met een Duitse sportwetenschapper die ook Jurgen Van den Broeck begeleidt, maar dat bracht geen beterschap", vertelt Vanendert in Het Nieuwsblad.

  "In een aerodynamische fietspositie zijn mijn wattages (kracht die een renner op de pedalen zet, red) heel slecht in vergelijking met bergop rijden. Op den duur is dat frustrerend, maar ik blijf het proberen."

  "Als ik mijn tijdrijden zou kunnen verbeteren, moet de top 10 in de Tour erin zitten. Ook in de korte rittenwedstrijden zou een goed eindklassement dan mogelijk worden. Hopelijk lukt het nu wel."

  En als het nu wel lukt voor Vanendert, is dat te danken aan Energy Lab. Daar hebben ze de mosterd gehaald bij tijdritspecialisten als Cancellara, Froome en Wiggins. "We hebben hen bestudeerd en vonden een gemene deler", zegt biomechanicus Kristof De Smet.

  "Bij alle drie ontdekten we een optimale hoek van de romp en de ellebogen. Op basis van die bevindingen passen we in het lab de posities van de renners aan. Daarna meten we op de piste de krachtbesparing en de snelheidswinst. Op het circuit van Zolder testen we de haalbaarheid van de nieuwe positie op langere afstand. Het is de bedoeling dat de renners zich in de loop van het jaar die nieuwe positie eigen maken door vaak op hun tijdritfiets te zitten."