• home
 • video
 • pas verschenen

  "Yates verlaat Sky los van dopingcharter"

  Steven de Jongh in de auto van Team Sky.

  Team Sky kan opnieuw een vacature voor ploegleider uitschrijven. De Brit Sean Yates, een van de architecten achter het Tour-succes van Wiggins, verlaat de ploeg. Volgens de Engelse pers doet ook Yates' Nederlandse collega Steven de Jongh dat.

  Het was de Britse krant The Sunday Telegraph die zondag met het nieuws uitpakte en het vertrek van Yates en De Jongh meldde.

  Dat Yates Sky verlaat, werd ondertussen bevestigd. "Na een lange carrière in het peloton wil hij een andere weg inslaan, om persoonlijke redenen", meldt de ploeg.

  Sky benadrukt daarmee dat "Seans vertrek niks te maken heeft met het antidopingcharter". Team Sky eist dat alle werknemers een contract tekenen dat ze zich nooit met doping inlieten. Bobby Julich tekende dat document al niet en verliet Sky al.

  Het is nog onduidelijk of Steven de Jongh in het zog van Julich volgt en ook de tol betaalt voor een dopingverleden.

  De Jongh (38) was als renner aan de slag bij TVM, toen dat team in 1998 uit de Tour verdween door een epo-affaire. Daarna reed hij nog bij Rabobank (2000-2005) en bij Quick-Step (2006-2009).

  De Brit Sean Yates is een van de grondleggers van het Tour-succes van Bradley Wiggins. Hij is een ex-ploegmaat van Lance Armstrong bij Motorola (1992-1996) en in 2005 was hij ploegleider bij Armstrongs team Discovery Channel.