• home
 • video
 • pas verschenen

  Leukemans, Van Avermaet en Roelandts zijn erbij

  Carlo Bomans zal met de Belgische ploeg de favorietenstatus moeten dragen op het WK.

  Carlo Bomans heeft zijn selectie vrijgegeven voor de WK-wegrit op 23 september in Valkenburg. Boonen en Gilbert zijn de kopmannen, daarnaast koos de bondscoach nog een paar grote namen. "Wat onze ambitie is? Zoals elk jaar gaan we om te winnen", zegt Bomans.

  De negen namen:

  1. Tom Boonen
  2. Kevin De Weert
  3. Philippe Gilbert
  4. Björn Leukemans
  5. Gianni Meersman
  6. Jürgen Roelandts
  7. Stijn Vandenbergh
  8. Johan Vansummeren
  9. Greg Van Avermaet

   

  De vijf reserves:

  1. Jan Bakelants
  2. Dries Devenyns
  3. Ben Hermans
  4. Nick Nuyens
  5. Jelle Vanendert

  Bomans: "Vansummeren is misschien de enige echte knecht"

  Tom Boonen en Philippe Gilbert hebben inspraak gekregen in de selectie van bondscoach Carlo Bomans. Beide kopmannen mochten ieder een helper kiezen.

  Boonen koos Stijn Vandenbergh en Gilbert Kevin De Weert, die nochtans niet voor zijn BMC-ploeg rijdt. De Weert is, net als Vandenbergh, renner van het Omega Pharma-Quick-Step van Boonen.

  Johan Vansummeren is misschien de verrassing in de ploeg. Hij kreeg de voorkeur op Dries Devenyns, Jan Bakelants en Jelle Vanendert.

  Bomans: "Johan is een knecht in de zuivere zin van het woord, misschien de enige echte in het Belgische peloton. Hij heeft een aantal jaren gekoerst met de gedachte dat hij zelf kopman of schaduwkopman kon zijn, maar daar is hij van teruggekomen."

  "We gaan zoals elk jaar om het WK te winnen"

  Met Boonen en Gilbert liggen de Belgische kaarten duidelijk op tafel. Ons land mikt in Valkenburg op het hoogste.

  "Of we op een medaille mikken? We gaan naar het WK om dat te winnen, zoals elk jaar", zegt Bomans. "We krijgen in Valkenburg een parcours waarop een aantal Belgen zijn ding kan doen."

  "Zeker met de vorm waarin ze nu verkeren kunnen veel landgenoten op de voorgrond treden. Vooralsnog hebben we twee kopmannen en rijdt de rest voor hen. Maar in de wedstrijd zal blijken of er iets moet veranderen. Het is best dat je wat schaduwkopmannen achter de hand houdt." 

  Waar kan België verrassen op het parcours? Bomans: "De afdaling van de Cauberg valt nog mee, maar richting Bemelerberg zijn de wegen zeer smal. Als daar hekken staan, is het echt beangstigend als je met veel renners moet passeren."

  "Het is een nerveus parcours. Maar over tactiek is het nu makkelijk praten. Je moet de dag en koers afwachten: hoe staat de wind? Hoe rijden de andere landen...?" 

  "Ik verwacht sterk blok van Spanje en Italië"

  Naast de Belgen verwacht Bomans vooral Spanje. "Daar zal een blok staan, maar dat geldt evenzeer voor Italië. De toppers zijn er misschien niet bij bij de Italianen, maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit er niet is. Verder verwacht ik nog veel mannen, zoals een Peter Sagan en Edvald Boasson Hagen."