• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Frankrijk verlengt olympische handbaltitel

  Voor Frankrijk is het de tweede gouden medaille. In 1992 pakte het brons.

  Frankrijk is er in geslaagd om het olympisch handbaltoernooi twee keer op een rij te winnen. De topfavoriet ging nipt voorbij Zweden in de finale: 22-21. In het duel om brons was Kroatië duidelijk sterker dan Hongarije: 33-26.

  Zweden speelde goed mee met de Fransen. Frankrijk kon geen kloof slaan, zoals in de halve finales tegen Kroatië.

  Na een defensieve eerste helft stond het bij de rust 10-8 in het voordeel van de Fransen. Zweden zou niet meer langszij komen. Omeyer stond weer sterk te keepen in het Franse doel.

  In de tweede helft hield titelverdediger Frankrijk de voorsprong vast. Een kwartier voor tijd kwam Zweden terug tot op een punt (16-15), maar op dat moment liepen de Scandinaviërs tegen een tijdstraf aan. Frankrijk buitte het overtal uit en maakte er in twee minuten 18-15 van.

  In de slotfase sloop Zweden weer dichtbij na een tijdstraf voor de Franse sterspeler Karabatic (21-20). Abalo nam in de slotminuut alle twijfels weg: 22-20. Het tegendoelpunt van Ekdahl du Rietz kwam te laat: 22-21.

  Voor Frankrijk is het de tweede gouden medaille na het brons in 1992. Zweden verloor voor de vierde keer de olympische finale (na 1992, 1996 en 2000).

  Brons voor Kroatië

  Kroatië won zonder veel problemen de strijd om het brons. De olympische kampioen van 1996 en 2004 klopte Hongarije met 33-26. Ivan Cupic was goed voor acht doelpunten. Hongarije greep al de vijfde keer naast olympisch brons (na 1936, 1980, 1988 en 2012).