• home
 • video
 • pas verschenen

  Dream Team verslaat Spanje opnieuw in finale

  LeBron James drukte in de slotfase Spanje helemaal dood.

  De VS is voor de 14e keer en voor de tweede keer op rij olympisch kampioen in het basketbal bij de mannen. Het Dream Team versloeg in een aangename finale Spanje met 107-100. Voor Spanje is het de tweede zilveren medaille op rij en de derde in totaal.

  Geen "walk in the park" voor de VS, want Spanje was net als in de finale van 2008 een taaie tegenstander. Een kloofje van een tiental punten werkten Gasol en co met de rust in zicht weg, de stand was toen 59-58 voor de VS.

  Het was een pittige en bijwijlen potige wedstrijd, met onder meer een halve wurggreep van Calderon die probeerde Durant af te stoppen. Het hielp niet, want met 30 punten werd Durant topschutter.

  Maar vooral in quarters 2 en 3 was Spanje, uiteraard onder leiding van een uitstekende Pau Gasol, de evenknie van de Amerikanen. Aan het einde van het derde quarter was het verschil nog altijd maar één puntje, 83-82 voor de VS.

  In het vierde quarter ving de VS de Spanjaarden beter op en sloeg het weer een kloofje, van zes punten deze keer. Spanje gaf zich nog voor wat het waard was.

  Maar toen LeBron James de kloof met het einde in zicht met een machtige dunk en een heerlijke driepunter op 9 bracht, was het voorbij. Opluchting bij de NBA-sterren, die in de laatste seconden al vierden door met hun borsten tegen elkaar aan te springen.

  • Topschutters:
   • VS: Durant 30, James 19, Bryant 17
   • Spanje: P.Gasol 24, Navarro 21, M.Gasol 17
  • Assists:
   • VS: James 4, Anthony 3
   • Spanje: P.Gasol 7, Rodriguez 7
  • Rebounds:
   • VS: Durant 9, Love 9
   • Spanje: Ibaka 9, P.Gasol 8

  Het brons is voor Rusland

  Rusland gaat met het brons naar huis bij de mannen. De Russen versloegen Argentinië, de bronzen medaille van Peking, met 81-77. Vooral de slotfase was prangend, met een driepunter van Argentinië die bij een 79-77-stand voor Rusland in de ring rolde, maar er niet in ging. Rusland maakte het in de tegenaanval af met een inlegger.